TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Жаргонни думи и фрази, свързани с електронните цигари (Част 1) —

Електронните цигари са добре познати и широко използвани от глобалното население в продължение на вече няколко години. Както с всяка общност, тази на хората, използващи електронни цигари също поддържа свои форуми, в които ежедневно се обсъждат различни теми. Това позволява развитието на специфични фрази и жаргони, които пряко се свързват с употребата на тези вейпинг продукти и често остават неразбрани от хората, които са извън тези среди.

Тези изрази са важни за всяко общество, тъй като с тях се постига уникалност, идентичност и се позволява на хората да се разграничат от други. Не би трябвало да звучи странно, че в следствие на множеството сплотени групи електронни пушачи се е оформил и специализиран речник. Именно този речник ще разискваме тук и сега, за да може всеки един да опознае по-добре материята.

Речник на думите, свързани с вейпинга и електронните цигари: (A-E)

В днешно време основен език, който се използва почти навсякъде е английският. Поради тази причина не е чудно защо повечето от термините възникват именно с английски корени, както е и с жаргоните, които са описани по-долу.

В този свободно оформен речник ще намериш думи, изрази и жаргони, които са с английски изписвания, подредени по азбучен ред. За всеки термин има приложено значение и превод, където такъв е приложим.

#

 • 18650 – Най-популярният и приложим размер батерия за всички съвременни електронни цигари. Този тип батерии предлагат на потребителите по-голяма мощност и по-дълъг живот срещу по-малки размери, спрямо батериите с размер 26650.

A

 • Advanced Personal Vaporizer (APV) – Термин, който по-често се среща като MOD, описващ модифицираните електронни цигари. Тези комплекти са по-големи, имат сменяеми батерии с по-голяма мощност и могат да се разделят на механични модове, такива с променливо напрежение или променлива мощност.
 • AFC – Контрол на въздушната струя (Air flow control). Този термин се отнася към болтчета или малки скали на атомайзерите и клиъромайзерите (танковете), с които се контролира дръпката от електронната цигара.
 • Airflow – Въздушен поток или въздушна струя. Представлява количеството въздух, всмукано в атомайзера. По-голямото количество въздух води до повече пара, докато по-малкото намалява впечатляващите облаци от пара, но прави вкуса и аромата по-наситени.
 • Amps – Съкратен термин, идващ от думата „ампераж“. Представлява потока от енергия, който циркулира в една верига. Батериите с по-голям ампераж се справят по-добре с атомайзери с ниско съпротивление, без да прегряват.
 • Analog Cigarettes – Буквално преведено означава „аналогови цигари“, но се използва, за да опише тютюневите цигари.
 • Atomizer – Атомайзерът е електронен компонент, който превръща никотиновите течности в електронната цигара в пара.
 • Atty – Абревиатура, използвана, за да опише атомайзерите.
 • Automatic – Следвайки значението на думата, така се описват електронните цигари, които автоматично активират нагревателите, когато се вдиша от цигарата.

B

 • Battery – Батерията е основната част от една електронна цигара. Терминът най-често се използва за устройствата, чиито батерии не могат да се сменят. Делят се на два вида: автоматични и ръчни. Автоматичните се включват при вдишване, докато ръчните изискват потребителя да натисне копче, намиращо се по корпуса на цигарата. Когато се говори за потребители, използващи базови електронни цигари („писалки“) и модове, то става въпрос за литиево-йонни батерии, които захранват устройствата.
 • Bottom Coil Clearomizer (BCC) – Клиъромайзер, при който атомайзерът и нагряващата бобина се намират на дъното на клиъромайзера. Най-често този тип клиъромайзери се пълнят от дъното, а не от горната част.
 • Bottom Dual Coil Clearomizer (BDC) – Клиъромайзер, който е същият като предходно описания, но има 2 нагряващи бобини. С по-високата температура осигурява повече пара и по-наситено усещане, но влияе негативно на батерията, изтощавайки я повече.
 • Bottom Feeder – Отнася се за клиъромайзери, при които атомайзерът е в долната част на бобината, а не в горната.

C

 • Cartomizer – Картомайзерът включва атомайзер и пълнител в едно. Картомайзерите са по-дълги от обикновените атомайзери, побират по-големи количества течност и са за еднократна употреба.
 • Carts – Абревиатура за пълнителите, идваща от думата „кетридж“. Те съдържат разтвор на пропилен гликол, който е в основата на парата, която се произвежда чрез електронните цигари.
 • Clearomizer – Клиъромайзерът представлява комбинация от пълнител и атомайзер с прозрачни стени, които позволяват на потребителя да види точното количество течност, която му остава.
 • Clouds – В буквален превод е „облаци“ и се използва, за да опише количеството произведена пара след издишане. (Пример: Сегашният ми комплект за вейп е така настроен, че може да произвежда масивни облаци от пара!)
 • CASAA – Consumer Advocacy for Smoke-Free Alternatives Association (org). Неправителствена организация, която провежда кампании в полза на потребителите на електронни цигари.
 • Chain Vaping – Верижен вейпинг или непрекъсната употреба на вейп продукти. Терминът се среща още като „Pacifier Vaping.“
 • Coil – Койлът представлява намотка от жици или тел, които съставляват част от атомайзера. Съпротивлението на тази намотка, позната още като „бобина“, определя количеството пара и температурата, които се произвеждат.
 • Cig-a-like – Електронна цигара от първо поколение, която силно напомня тютюнева цигара.

D

 • Disposable E-Cigarette – Електронна цигара, която е предназначена за еднократна употреба и се изхвърля, след като свърши течността в нея.
 • Dipping – Термин, който описва потапянето на атомайзер в електронна течност, преди употреба на е-цигарата.
 • Dripping – Обикновено се отнася до накапването на няколко капки електронна течност върху атомайзера, преди да се използва. Трябва да се извършва внимателно, за да се избегне увреждането на атомайзера.
 • Drip Tips – Изначално, този термин се е използвал, за да опише устройство, с което са се накапвали няколко капки от електронната течност върху атомайзера. В последствие обаче се е допълнило със значение, което описва мястото от електронната цигара, където се допират устните.
 • Dry Burn – В чист превод е „сухо горене“, което напълно описва процеса, който този термин сочи – нагряването на атомайзер, в който няма течност, докато нагряващата бобина се зачерви, за да се изгорят всички остатъчни следи от предишни течности.
 • Dry Hit – С този термин се описва вдишването от електронна цигара, в която няма никаква течност. Усещането наподобява изгаряне.

E

 • ECA/ECASSOC – The Electronic Cigarette Association (http://www.ecassoc.org/): Американска асоциация, основана с цел да защитава интересите на членовете, но и да задава определени минимални стандарти, които трябва да се спазват. Текущо е нефункционираща.
 • ECITA – Electronic Cigarette Industry Trade Association (Асоциация за промишлената търговия с електронни цигари): Представлява Обединеното кралство и свързаната с него индустрия, отнасяща се до електронните цигари. Членовете на тази асоциация заплащат месечна такса, придържат се към строги правила и преминават одит два пъти годишно. В допълнение, членовете организират и участват в редица кампании за справедливи регулации.
 • Electronic Cigar – Електронна цигара, която наподобява обикновена цигара и има такъв вкус.
 • E-Cigarette – Термин, означаващ електронна цигара (е-цигара), който описва всички устройства, които позволяват на пушачите да задоволят своите никотинови нужди чрез алтернативни методи. В най-базов вариант, устройството се състои от батерия и атомайзер с електронна течност, чрез която се създава пара. В английския си вариант, терминът се среща още като „E-Cig“ и „E-Ciggy.“
 • Electronic Cigarette Starter Kits – Стартови комплекти, които съдържат всичко необходимо за преминаването към вейпинг. Това включва батерия, атомайзери, зарядни, наръчник за употреба и пълнители. Примери за такива комплекти са Liqua Lites Starter Kit и Eleaf Icare 110 Starter Kit.
 • E-Juice (E-Liquid) – Електронна течност, представляваща разтвор, който се изпарява чрез електронни цигари и създава пара. Течностите се срещат в разновидности с много и различни аромати, вкусове и наситеност на никотин. Обикновено течността се произвежда от пропилен гликол (PG), растителен глицерин (VG), аромати и никотин. Последната добавка може да отсъства и тогава течностите са само с аромат, без никотин. Виж нашата пълна гама от течности тук.
 • ENDs – Съкращение идващо от „Electronic Nicotine Devices“, което в превод означава електронни никотинови устройства – още един термин, описващ електронните цигари. Често се използва в изследвания и научни доклади относно е-цигарите. Някои от англоговорящите вейпъри свързват термина с края на тютюнопушенето, заради глагола „END”.
 • E-Pipe – Допълнителен термин, който е синоним на всички останали, означаващи електронна цигара.
 • E-Smoking – Пушене на електронна цигара. Може да се срещне още като „вейпинг“ или „изпаряване“.

Разгледай продуктите на 7puffs, за да видиш кои от тези термини ще можеш да разпознаеш.

Ако пък искаш да научиш какви други фрази ползва в речника си един вейпър, то продължи към част 2 на речника ни!