TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Здравни експерти отхвърлят твърдението, че iQOS вреди по-малко

Екип от американски здравни съветници отхвърли твърдението на компанията Philip Morris, че iQOS устройствата намаляват рисковете от болести, свързвани с тютюневите изделия

                           

                                       Електронно тютюнево устройство iQOS на компанията Philip Morris. Снимка: AP

Групата от здравни експерти, събрала се, за да обсъди въпроса с iQOS устройствата е заключила, че компанията-производител не е показала ясни доказателства, че елегантните устройства с формата на писалка намаляват вредите, които идват с тютюневите цигари.

Компанията Philip Morris International не трябва да получава разрешение да твърди, че iQOS устройствата ѝ, наричани айкос, могат да редуцират рисковите нива за заболявания, свързани с тютюна, които се наблюдават при тютюневите цигари. Това беше изказването на група специалисти към Американската агенция за контрол на храните и лекарствата в началото на годината.

Експертите са стигнали до заключението, че Филип Морис не е доказала, че iQOS – елегантни, малки устройства, които нагряват тютюна, вместо да го изгарят – намаляват вредите за здравето, както се твърди. Веднага след изказването, акциите на компанията са спаднали с 2,8% до $107,50 щ.д. в следобедните часове на същия ден, а по-късно е достигнат и спад от 6,8%.

iQOS устройствата се използват от приблизително 4 милиона души в 30 пазара извън САЩ, но за да навлязат и на американския пазар се нуждаят от одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

Бордът експерти действително е заключил, че продуктът излага потребителите на по-ниски нива от вредните химикали, но заявява, че компанията не е доказала как това излагане доказано води до измеримо намаление в заболяванията или смъртните случаи. Компанията Philip Morris трябва да изведе конкретно такива данни, за да може да твърди, че продуктът намалява рисковете, които цигарите носят.

Някои от съветниците в тази група изказват притеснения и че не всички вредни или потенциално вредни химикали в тютюневите изделия са били в драстично намалено съдържание в аерозолите на iQOS. Филип Морис е представила данни единствено, че вредите от цялостното излагане на химикалите е намалено с около 95%.

Въпреки мнението на експертите, Агенцията не е задължена да се съобрази с препоръките на съветниците и би могла да не се съгласи с логиката на групата. Съвсем скоро, Агенцията внесе предложение за широка измяна на политиката, която ще намали съдържанието на никотин в цигарите до нива, които не водят до пристрастяване, като успоредно с това ще повиши развитието на по-безвредни алтернативи за хората, които не могат да се откажат от навика.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата трябва да вземе решение дали Philip Morris може да пусне iQOS устройствата си в продажба през следващите няколко месеца. Отделно от това решение обаче ще се обсъди дали компанията има право да използва твърденията, че устройствата ѝ намаляват рисковете от тютюневите цигари.

Ако получи разрешение, iQOS ще се продава в САЩ от партньора на Филип Морис, Altria Group Inc. Тази компания обаче също претърпя срив в акциите, в деня след твърдението за айкос, с около 2,1%, което доведе до цена на акция от $70,04 щ.д.

Факт е още, че, през последния месец, проучване на Ройтерс изобличи нередности в клиничните изпитания, които са подкрепили кандидатурата на iQOS пред Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

Статията е автентичен превод на публикуван материал в онлайн изданието на The Guardian.