TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Зад кулисите: За THC и епидемията от заболявания

Епидемията от белодробни заболявания,

която медиите приписаха на електронните цигари несъмнено разбуди

множество въпроси и доведе до смут в индустрията.

      Достоверна ли е тази информация и какво точно се случи?

Бихме искали да ви предложим няколко теми за размисъл, които останаха скрити в сянката на гръмките заглавия.

Какво наистина се случва и защо се говори за пик на белодробни заболявания?

450 регистрирани случая на тежка форма на ОРДС (остър респираторен дистрес синдром) и 6 загинали души.

С тази информация излезе американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на 10 септември т.г. в публично изявление, което привлече вниманието на медии от цял свят и се превърна в потресаваща новина както за хората, така и за една индустрия – вейпинг индустрията.

Ключовият фактор, който спомогна да се даде популярност на новината е, че CDC заяви в своя отчет, че общото между всички заболели, освен това, че са изцяло и само на територията на САЩ, е употребяването на НЕЗАКОНЕН аерозол-опиат (посредством електронни цигари), познат със съкращението THC.

Две седмици по-късно, същата агенция излезе с нови данни – 805 регистрирани случая на белодробни заболявания и 12 смъртни случая в 10 американски щата (Калифорния, Канзас, Флорида, Индиана, Джорджия, Минесота, Мисури, Мисисипи, Орегон, Илинойс). .

Какво трябва да говори това и какво трябва да знаят потребителите на е-цигари? 

Трябва ли да спра да употребявам вейпинг продукти? Имам ли повод за притеснение

  • В случай, че притежавате каквито и да било непозволени съставки за е-течности, е-течности или пълнители, най-доброто, което можете да направите за себе си ще е да ги изхвърлите веднага. Всички здравни агенции в САЩ препоръчват потребителите на електронни цигари да не купуват течности, съдържащи канабис или техни производни, каквато е гореспоменатата THC съставка, или да използват продукти, закупени от улицата. И двата случая означават, че можете да се сдобиете с НЕЗАКОННИ, нерегулирани, нетествани или замърсени продукти.
  • Закупувайки пълнители и течности за е-цигари от незаконни пазари – било то със съдържание на THC или на никотин – и същите са в погрешни пропорции с вредни съставки или произведени и напълнени в лоши санитарни условия, рискувате да увредите белите си дробове.
  • В следствие на епидемията, Американската медицинска асоциация призова за прекратяване на употребата на електронни цигари. Реакцията на президента на страната, Тръмп, беше предложение за пълна забрана за продажба на всички различни вкусове на е-течности от никотин и мента. Последното обаче е сериозен удар върху вейпинг индустрията и организации от цял свят и най-вече от САЩ се надигат срещу това предложение.

Имайте предвид, че ако закупувате и използвате течности и е-цигари от магазина на 7puffs.bg НЕ СЪЩЕСТВУВА почти никакъв РИСК да консумирате НЕЛЕГАЛНИ контрабандни продукти.


Всичко, което се предлага при нас преминава през стриктни проверки и тестове на доставчици и стоки, според най-добрите възможности на екипа ни.

Имайте още предвид, че веществото THC, което бива спрягано за обща връзка между заболелите НЕ СЕ ПРЕДЛАГА в България и на места извън САЩ.

Истината е, че и в самия отчет на CDC, агенцията споделя, че няма ясни данни, които да сочат, че електронните цигари са довели до злополучните събития. Единствената обща връзка е общата им употреба, но нито една агенция не е доказала пряка връзка.

Бившият комисар на Агенцията за храните и лекарствата на САЩ, Скот Готлийб, изказа мнението, че:

                    „Това е проблем с веществото THC, но ако щатите планират да легализират марихуаната и съответното вещество, то                   Агенцията за храните и лекарствата трябва да разработи мерки, с които да приложи необходимия контрол за                                                                                   безопасност – както направи преди години с други е-течности.“

Истинската история зад заглавията

Какви са симптомите и каква е предполагаемата диагноза?

В много от случаите, симптомите са същите като при състояние, наречено липоидна пневмония, която се регистрира при пациенти, които са вдишали минерални масла – най-често свързвано с вдишването на витамин Е ацетат или MCT масла.

Симптомите включват: кашлица, задух и недостиг на въздух, напрежение в гърдите, хрипове и общи признаци като силна отпадналост или температура.

Каква е причината за заболяването на толкова хора?

Здравните организации нямат отговор на този въпрос. Самият CDC център в САЩ заявява, че е трудно да се определи, защото хората са на всякаква възраст и нямат конкретни общи черти, освен вейпинг продуктите. Но дори и в тази посока има затруднения за получаване на информация, тъй като част от пациентите не желаят да споделят какво са използвали или не си спомнят. Здравни власти от Ню Йорк обаче потвърдиха, че синтетичната форма на витамин Е като масло (токоферол или витамин Е ацетат) привлича и задържа най-лесно THC частици. Производители на химикали споделят, че използват това масло, тъй като е евтин втвърдител и е подходящ за тяхната индустрия, срещайки се в редица изследвани продукти с негово съдържание. Именно по тази теза работи Агенцията за храните и лекарствата на САЩ към момента.

На този етап институцията е получила около 120 проби за тест. До момента са открили витамин Е ацетат в 10 от 18 проби на THC течности. Целта на пробите е да открият всякакви форми на THC, никотин, добавки, пестициди, опиати, отрови, токсини и разредители.

Според здравните власти, най-често срещаните имена с потвърдено наличие на витамин Е ацетат са имена като Chronic Carts, Dank Vapes и West Coast Carts, но състоянието се свързва и с много неизвестни продукти, продавани незаконно.

Според Ан Грифит, педиатър-пулмолог към педиатричната болница за деца с респираторни заболявания и в критични състояния в Минеаполис:

                     “…доказателства от центъра, в който работя, продължават да сочат, че вдишването на THC масла, често закупени                                                                през интернет, играе ключова роля в развитието на заболяванията.“

Зад кулисите: Повече за историята

Защо това се случва точно сега?

Leafly, световен източник на информация по отношение на канабиса, потвърди, че нов вид съставка – ново поколение сгъстяващ агент – се използва неправомерно в THC пълнители и е-течности.

Ответният отговор на производителите на химикали за е-течности казват, че нито използват, нито одобряват подобен род продукти. Самите производители на сгъстяващи агенти също казват, че не използват неодобрени продукти, но реално на сайтовете на фирми от бранша не се намира ясна информация за това кои са позволените и одобрени форми на употреба на продуктите им и кои са неодобрени или забранени.Това означава, а и е налице факта, че няма информация за това какво причинява на белите дробове вдишването на аерозоли на сгъстяващи агенти от е-течностите, най-вече при нагряване или изгаряне.

Това налага въпроса:

Какво мога да направя, за да се предпазя от белодробно заболяване?

Опасността за потребители на е-цигари от закупуването на урегулирани вейпинг продукти от надеждни доставчици, какъвто е 7puffs, е минимална, ако не изцяло несъществуваща. Екипите и на физическите ни магазини, и на онлайн магазина влагат старание, време и познания, за да осигурят изцяло качествени продукти, снабдени от складове, разположени в страната и в Европа, но само след обстойното им проучване.

Напомняме, че при нас НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ продукти със съдържание на THC.

С оглед на възникналия бум на заболели, ние призоваваме здравните организации на САЩ, а и в света, както и администрацията на президента Тръмп да отговорят подобаващо на епидемията с логични и добре обмислени мерки. Също така изискваме всички институции, заети със случаите, да поставят интересите на общественото здраве над сензационните заглавия в медиите и политическите кампании, за да можем ние от бранша и здравните власти да продължим да работим заедно в посока намаляване на вредите от тютюнопушенето и конвенционалните цигарени изделия у нас и по света.