TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Възстановяване на тялото след спиране на тютютнопушенето

Ако си пушач и се опитваш да се откъснеш от вредния навик, то най-вероятно отдавна вече си премислил ползите от спирането му – за здравето ти, за визията ти и разбира се за финансовото ти състояние. Но да знаеш защо действително искаш да се откажеш и наистина да го направиш са доста далечни по смисъл и изпълнение неща. Когато желанието ти да запалиш цигара стане неконтролируемо силно, всички тези прекрасни причини започват да изглеждат маловажни.

За много пушачи би било полезно да знаят, че всъщност борбата в именно тези първи часове, дни или седмици има истинско добро влияние върху здравето.

Според Националната служба по здравеопазване (NHS), само 20 минути след последната цигара пулсът възстановява нормалния си ритъм и именно това показва колко бързо тялото започва да изпитва ползите от отказването на цигарите.

                                     

Осем часа по-късно, нивата на никотин и въглероден окис в кръвта намаляват наполовина, а нивата на кислород се изравняват до обичайните и препоръчителни. Един ден, след като спрете пушенето, рисковете от сърдечен удар рязко започват да спадат.

Истинските ползи започват да се проявяват след точно два дни. Тогава въглеродните окиси и никотина се елиминират от тялото. На този етап, дробовете започват да се изчистват от натрупаните секрети и други остатъци от тютюнопушенето. Вкусовите рецептори започват да работят по-добре и обонянието също се подобрява. Разбира се, именно в тези моменти абстиненцията се усеща и най-явно, което означава, че тук волята ви ще се тества до краен предел. Точно от 4 до 7 процента от хората, които опитват да се откажат от цигарите са способни да го направят хладнокръвно, разчитайки изцяло и само на волята си.

Това е така, тъй като тютюнопушенето не се изгражда просто като вреден навик, а като психическа, физическа и социална зависимост. Комбинацията от три фактора изисква адресиране, за да може да бъде успешно отказването.

Съществуват различни видове подкрепа, която се оказва на хора, искащи да спрат цигарите, като скорошни проучвания и факти сочат, че най-популярен начин е да се заменят обикновените цигари с електронни или вапоризатори (изпарители за вейпинг). Текущо е изчислено, че приблизително 2,9 милиона възрастни употребяват електронна цигара само във Великобритания. А какво остава за останалите части на света?

                                   

Ключов фактор за този успешен метод е, че пушачите в голяма степен са пристрастени към самия акт на пушене. Когато използвате електронна цигара, мозъка отчита отново същите действия, движения и рецептори, които се ползват и при тютюнопушенето, но без да поглъщате голямата част от химикали, налични в цигарите. С други думи, усещането за пушене е все още там, но без да се вреди на организма.

С времето, ползвателите постепенно успяват да намалят никотиновото съдържание в техните електронни цигари и да отвикнат от вредния навик.

Според правителствената организация за обществено здраве в Англия, електронните цигари са 95% по-полезни от тютюна. За разлика от обикновените цигари, електронните не изгарят тютюн и не произвеждат въглеродни окиси или катран. При тях действа принципа на „изпаряване“ или „вейпинг“, а не на пушене, като макар и в изпаренията също да се съдържат някои потенциално вредни химикали, както при цигарите, то те са в много по-малки количества.

Тук трябва да се направи пояснение, че всъщност не никотинът е вреден, макар и да е пристрастяващото вещество. Почти всички вреди от тютюнопушенето са в следствие на хилядите химикали, съдържащи се в тютюневия дим, много от които и токсични. Заместващата никотинова терапия се използва вече в продължение на много години, за да помогне на хората да се откажат от цигарите, тъй като е безопасна форма на подкрепа.

                                    

Още един коментар тук би бил уместен, за да се спомене, че електронните цигари също не са напълно лишени от риск, но могат да бъдат ефективни, когато се съчетаят с допълнителна подкрепа за отказ от обикновени цигари. За последната година, 53% от всички, участващи в Стоптомври са прибегнали до електронната цигара, като мярка за отказ на цигарите.

Стив Флъри (Steve Flurry), собственик на Flavour Vapour в Бристъл и Бат, казва, че към днешна дата има клиентска база с около 5000 души, от които всички са или прекратили тютюна или работят по това с помощта на вейпинг устройства. Заявява още „Има предположение, че вейпингът започва да придобива собствена слава като нещо, което изглежда стилно и готино, но всъщност нашата компания не цели това. Ние продаваме единствено на хора, които са пушачи и се опитват да спрат с това. Всички избрали вейпинга пред цигарите споделят, че им е много по-лесно да спрат тютюна сега, спрямо преди, когато са ползвали други методи. Това се дължи на социалната страна на пушенето. А и вейпингът им позволява да намаляват никотина постепенно. Имал съм клиент, който успя да спре цигарите, а пушеше по 200 цигари седмично. Гордеем се, че създадохме приятелска, вейпинг общност, където съветите са ясни и лесни за следване.“

Електронните цигари са осезаемо по-ефективни, когато се комбинират с помощта на местни услуги или инстанции за зависими към тютюна и никотина. Според NHS, следващите този модел имат най-голям процент успех в дълготрайното отказване.

В крайна сметка, проучванията показват едно. Ако успееш да издържиш 28 дни без да запалиш нито 1 цигара, то имаш 5 пъти по-голям шанс да се откажеш завинаги. Ще започнеш да изграждаш наново навика си без цигари, ще намалее ефекта на абстиненцията и ще те мотивира периода без тютюн.