TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Всичко за вейп намотките: Пълен наръчник от А до Я


                    Що е то вейп намотка и какво трябва да се знае за нея – отговори на най-честите въпроси           


Вейпингът не е това, като което се зароди.

То е нещо повече. Някога идеята на вейпингът беше изцяло да замени стандартните цигари с ново поколение електронни, които премахват голяма част от негативните ефекти, произхождащи от консумацията на тютюневи изделия. В днешно време обаче вейпингът е не просто цел и интерес за любители-пушачи, които търсят метод за отказ от стандартните цигари, но също така и мода и начин на себеизразяване за много хора, които намират употребата на електронни цигари за хоби. Това налага на пазара все повече нововъведения, но и обуславянето на две най-общи групи потребители:

 1. пушачите, които искат да намерят по-безвредна алтернатива на тютюна и за които е достатъчно да направят избор измежду множество готови и лесни за употреба комплекти и вейпинг аксесоари
 2.  хобисти, които не просто имат нужда от стандартен комплект, а от нещо много по-добро, което да задоволи техните нужди и желания и дори да им позволи да се себеизразят

Благодарение на интереса на втората група и на стремежа на двата вида потребители към нещо по-добро стои въпроса, който ще разискваме…

Що е то вейп намотка?

Вейп намотките представляват сърцето на абсолютно всяка електронна цигара – движителната сила на целия вейпинг процес и частта, без която изпарението не би могло да съществува. С други думи, вейп намотките са нагревателни бобини, които в съвременните компоненти изграждат изпарителните глави, които отговарят за нагряването на е-течността и нейното изпаряване. Именно заради основното значение на вейп намотките за вейпърите, всеки потребител е желателно да познава поне в основи процеса на работа, структурата и възможностите на този елемент.

Една от най-важните характеристики на нагревателната бобина е нейната съпротивителна сила. Съпротивителната сила, както всички знаем, е величина, която неизбежно се изучава задължително още в ранна възраст в училищните институции, където най-разпространено участва в закона на Ом. И ако там учителите използваха сентенцията „Кой не знае закона на Ома да си ходи дома“, то тук никой не трябва да мърда, ако не го знае, а да остане, за да разбере как точно се свързва той с това наглед просто и приятно занимание – изпаряването.

За да се получи изпаряване, в електронната цигара е необходимо да има минимум: течност, която да се изпари и източник на топлина, достатъчно мощен, за да я изпари. В състава на вейп намотките участват два основни елемента: парче метална мрежа или парче навита тел и попиващ материал, който най-често бива памук. С помощта на съчетанието от тези компоненти се постига едновременно осигуряването на източник на топлина, като самата топлина идва от батерията и се предава по намотката, и материал, който се напоява с течността, която ще бъде изпарена. Наглед конструкцията е изключително семпла, а същевременно тази част е неизменна за света на е-цигарите. Дотук обаче нищо конкретно, което да сочи към връзка със споменатия Ом. Това обаче не е точно така.

Вейп намотките могат да бъдат изградени от различни видове попиващ материал, от различни видове сплави на мрежата или използваната тел, от различен брой намотки на телта и могат да бъдат с различни крайни размери.

Всичко това се отразява по различен начин на гореспоменатата важна характеристика за намотките – съпротивлението. И тук е есенцията за всеки любител или хобист ползвател на електронни цигари: именно от съпротивлението е характеристиката, от която зависи какво количество пара ще може да бъде произведено от електронната цигара, с каква топлина на парата ще бъде и колко силно ще се усеща вкуса на течността. По-ниско съпротивление – повече пара и по-силен „удар“. По-високо съпротивление – по-малко пара с по-ниска температура, но и по-дълъг живот на батерията. А Ом участва с това, че за да се определи истинската крайна стойност на съпротивлението на вейп намотката е необходимо да се използва уред, наречен Омметър. Той пък от своя страна би се използвал, именно заради възможността на потребителите да вложат индивидуален подход и познания и да използват или сглобят различни видове вейп намотки.

Видове вейп намотки

Да, съществуват различни видове намотки. Дали човек е решил да използва готова нагревателна бобина или да сглоби собствена, има някои тънкости за видовете, които следва да се вземат под внимание. Някои марки и модели на вече готови изпарителни глави предлагат опции за употреба на керамика и памук, а някои предлагат и употребата на по-неразпространени материали като лен или корк като попиващ материал. И четирите опции водят до отделянето на различен вкус и влияят върху обема произведена пара. Същото явление би се наблюдавало и при самоделните намотки, тъй като различните материали имат различни свойства, влияещи най-вече върху вкуса, амортизацията на устройството и режимите, в които могат да се използват.

Керамични намотки

Материалът, от който се произвеждат керамични намотки е порест и позволява на въздушните струи да преминават изключително добре през него, с което доставя приятно и гладко усещане при всмукване. Много от отзивите сочат, че именно керамиката вади най-добрите нотки от вкусовите качества на течностите, съпоставено с други материали. В допълнение към плюсовете на употребата на керамика е и това, че тя толерира работата на по-висока мощност, с което си спечелват мястото в конструкцията на някои от по-мощните модификации на пазара. Друга положителна страна, според използвалите керамични намотки, е по-голямата издръжливост пред памучните и намаляване на сухите дръпки, т.нар. „dry hits”.

Намотки от неръждаема стомана

Около този тип намотки често се водят множество дебати по отношение на това доколко неръждаемата стомана е наистина неръждаема и е добър избор на материал, най-вече заради разнообразието от категории на корозионна устойчивост на стоманата, които могат да се закупят. Най-познати на пазара са два вида неръждаема стомана: 304 и 430, като втората е по-разпространена заради магнитните си свойства и високата си устойчивост. В случай на собствено сглобяване на намотка, неръждаемата стомана е много гъвкав метал, подходящ за употреба в режим на температурен контрол, но и на висока мощност. Смята се, че при подходящата употреба, намотките от този материал биха могли да издържат до 25 години.

Титаниеви намотки

Титаниевата тел е особено гъвкав и ковък материал, правейки я подходяща за огъване, обработка и срязване. И макар разликата в цената с предходната категория да е видима, разширяването в употребата на титаний се наблюдава с умерени темпове. Основната черта на този тип намотки включва ясно изразен, изчистен и наситен вкус, но с него се водят и колебания за безопасността на материала.

Извън вейпинг индустрията титаният често се използва в производството на фойерверки за създаването на бели искри, благодарение на сравнително лесната му запалимост, което изисква повишено внимание при употреба от страна на вейпъри. Поради същата причина, подходящият режим на употреба е само на температурен контрол с внимателни настройки, макар и да се срещат модове, които предлагат режим „TC Ti” за този тип намотки.

Намотки от кантал

Канталът е сплав на желязо, хром и алуминий и е популярно решение сред компаниите, произвеждащи фабрично глави и намотки, а също и сред много от самоделните решения. Сплавта загрява изключително бързо, с което спомага да се създадат внушителни количества пара. Намотките от кантал са подходящи за употреба само в режим wattage. Но за любителите на този режим има още едно страхотно предимство на материала – той е лесен за употреба, податлив на механични деформации, но също така задържа формата си задоволително добре, с което се превръща в популярен избор за много вейпъри.

Намотки от никел

Удивително е какво голямо количество никел може да бъде открито в различни ценови оферти онлайн и офлайн, особено когато стане въпрос за тел от Ni200 сплав, която съдържа 99.6% никел. Много модове поддържащи режим на температурен контрол идват с препоръки за употреба с намотки от никел, благодарение на ниското съпротивление на сплавта. Важно уточнение за никеловите намотки е, че те не са подходящи за употреба в режими на променливи напрежение и мощност (voltage, wattage) и не трябва да бъдат нагрявани без течност за дълъг период от време. Друг недостатък е, че към сплавта има наблюдавани случаи на алергични реакции, за които трябва да се следи и да не се допускат неприятни последствия.

Намотки от сплав на хром с никел

Хром-никелът за вейп индустрията най-често се среща в готови опаковки, в които се продава в съотношение 80% хром и 20% никел. Тази сплав загрява дори по-бързо от кантал, с което предлага значително увеличение на обема отделена пара с приятна, топла температура. Голямото количество хром в сплавта оксидира повърхността при контакт с въздуха, с което създава слой, който предпазва намотката от ръжда, промяна в цвета и дори от промяна във вкусовите качества на е-течностите. В комбинация с бързото загряване, хром-никеловите намотки често биват част от арсенала на Sub-Ohm вейпъра.

Да си говорим в омове

По-горе вече споменахме, че в омове се измерва електрично съпротивление, каквото се наблюдава при вейп намотките и изпарителните глави и пряко влияе върху вкусовите качества и количеството произвеждана пара. Споменахме още и че уредът, с който се измерва тази сила се нарича Омметър, но…

Не споменахме защо е важно тази стойност да се следи. А отговорът е лесен - за безопасност, за собствено спокойствие и най-вече, за да се постигне желаният вейпинг ефект.

Sub-Ohm намотки

Буквално тези намотки осигуряват много ниско съпротивление, с което се получава по-висока температура на парата, една идея по-сухо усещане в устата и по-големи облаци. И това са добрите новини за привържениците на Sub-Ohm, но с тях идват и лоши – за по-наситения вкус и по-голямото количество пара е необходима и повече течност, а тъй като често се изпарява на голяма изходна мощност с тези намотки, батерията също ще изразходва заряда си по-бързо.

Plus-Ohm намотки

По пътя на логиката, този тип намотки би следвало да предлагат противоположното на подомните и е точно така. Ползите от по-високо съпротивление се изразяват в много по-дълъг живот на батерията, по-малко пара и по-ниска температура, като последните две са най-вече въпрос на предпочитания.

Да се познават различните възможности е важно, за да знае човек кога и с какво би могъл да направи компромис. Ако употребата на електронна цигара за по-дълъг период от време е от значение, то високото съпротивление е ключ към това щастие. Но в случай, че масивните облаци и вейпинг триковете са желан ефект, тогава бързото разреждане ще е нещо, което би могло да се преглътне.

Кога е време за смяна на изпарителната глава и вейп намотката?

Нагревателните бобини не са доживотен компонент. Уви.

В зависимост от честотата на употреба, настройките за температура, волтаж или мощност, както и според това каква течност се използва в съотношение, нагревателната намотка ще издържи различен период от време. Едни от сигурните начини за скъсяване на живота са високите мощности, сладките вкусове и високото съдържание на VG продукт в е-течностите (фактор в образуването на големи облаци от пара), които изгарят попиващия материал и намотката много по-бързо.

Най-добрият начин за самоподготовка по темата са разговорите с по-опитни вейпъри, следенето на състоянието на намотката на собствените е-цигари и използването на разнообразните обучителни видеа по темата в YouTube, които предлагат подробен визуален материал.

Колко дълго мога да разчитам, че ще издържи една намотка?

При честа и засилена употреба: За вейпърите, които гонят определени ефекти, изпаряват големи количества е-течности за кратък период от време или натоварват твърде много вейпа си могат да очакват необходимост от смяна на намотката всяка седмица. И макар да звучи като кратък период, определено си заслужава и се отплаща. Неглижирането на навременната смяна на намотката бързо води до негативни промени във функционалността на устройството, доставяния вкус и обема на произвежданата пара. В тази категория попадат най-вече Sub-Ohm вейпъри, които използват течности с по-голям процент VG, които са по-гъсти и оставят повече нагар по намотката.

При умерена употреба: В тази категория влизат хора, които използват електронна цигара в протежение на целия ден, но за кратки периоди от време. В този случай бобината не се нагрява толкова често и ако няма други отежняващи фактори, като гъста смес или повишена мощност на устройството, то правилото е веднъж на всеки две седмици.

При спорадична употреба: В случай, че вейпа се използва само от време на време и за кратко, то неговата намотка ще изисква смяна на всеки 3-4 седмици. А ако използваната течност в случая е и с по-голяма концентрация на PG, то намотката може да удължи живота си дори с още време.

По какво се познава, че е време за смяна на изпарителната глава и намотката?

Първият индикатор за необходимостта от смяна е появата на изгорял привкус или приглушено усещане на аромата в парата. Причината за това е, че танкът прегрява, а бобината не може да се справи с температурата. Най-лесно това може да се установи като се прегледат намотката и попиващия материал, като в случаите с памук може да се забележи обезцветяване или прегаряне. Последното често се наблюдава в случаите на непрекъсната употреба на вейпа (chain vaping).

Ако попиващият материал е изгорял той няма да абсорбира добре течността и ще повлияе негативно на качеството на вкуса и количеството на отделяната пара. Друг виновник за това състояние би била течността. Дори и да не се наблюдава непрекъсната употреба на устройството, течностите с високо съдържание на VG са с по-голям вискозитет, по-сладки са и се наблюдава процес, наподобяващ „карамелизиране“ върху попиващия материал. Това възпрепятства нормалната употреба и означава, че е време за промяна.

Друго, на което си заслужава да се обърне внимание е устройство, в което се наблюдава теч. Възможните за това причини са много и всяка от тях изисква отделянето на необходимите внимание и грижа за отстраняването на източника на проблема. Ако има теч в резултат на увредена намотка, един от симптомите е забавяне във времето за загряване, а също и установяването на бълбукащ шум при вдишване. Същото може да се случи и когато попиващият материал не може да абсорбира ефикасно течността и при стартиране на устройството или оставянето му то може да протече.

Тук е важно да се упомене, че пренебрегването на този проблем няма да го реши и е възможно да доведе устройството до състояние, в което изцяло спира да произвежда пара. Възможно е дори да се погълне е-течност с всмукването, което не е толкова опасно, колкото неприятно. Решението е винаги при първи симптоми на остаряла намотка, същата да се провери и смени.

Как се сменя нагревателната бобина?

По този въпрос отговорът не е еднозначен. С всяко устройство има различна технология – при някои намотката се издърпва и вади директно, докато при други е възможно да се наложи употребата на отвертки за фина механика. Въпреки различията обаче има няколко основни стъпки, които могат да се следват при всички видове устройства.

 • Батерията трябва да се развие и разедини от танка. Танкът трябва да се обърне наобратно и да се отвие металната капачка на дъното му.
 • Главата на намотката трябва да се развие от капачката на дъното и да се завие новата намотка.
 • Поставя се малко количество е-течност върху всеки един край на попиващия елемент на новата намотка (видимите краища на памука, които могат да се достигнат). Това помага да се навлажни за първи път памука, с което намалява и времето, необходимо за напояването му при първото запалване на устройството, за да се избегне суха дръпка.
 • Танкът се сглобява отново в обратен ред и се пълни с е-течност, като се избягва запълването с течност на металната тръба в центъра, която отвежда въздух към намотката, тъй като това ще намали функционалността и разходи напразно течността.
 • Проверява се за течове и разливи и щом устройството е сигурно сглобено, танкът се прикача отново към батерията.
 • Няколко минути след сглобяването и напояването на памука с течност, устройството е готово за употреба.

Как мога да си сглобя сам вейп намотка?


Сглобяването на самоделна нагревателна намотка си е начинание само по себе си и изисква както определен комплекс от познания и инструменти, така и известен опит. Независимо от това обаче всеки може да опита, но трябва да се увери, че притежава минимален набор от задължителни елементи, преди изобщо да си помисли да пристъпи към сглобяване. Един от най-важните инструменти е Омметър.

Да се сглоби самоделна и безопасна намотка без такъв уред е нито препоръчително, нито възможно!

От какво имам нужда, за да сглобя сам вейп намотка?

 • Омметър
 • Обслужваем RDA или RTA пълнител
 • Тел за намотка от подходящ материал: Кантал, неръждаема стомана, хром-никел са все популярни опции, но с различни характеристики. Правилният избор се базира на нуждите и желанията за режим на работа, температура и количество пара
 • 2мм отвертка (често бива включена в комплекта на повечето RDA компоненти) или 2мм свредло
 • Пинцети (за предпочитане с керамичен връх), клещи с остър връх или форцепс
 • Отвертка или ключ, които да пасват на винтовете на използвания пълнител
 • Клещи за рязане на тел или нокторезачка
 • Запалка на пропан или бутан
 • Ножица
 • Органичен памук за попиващ материал
 • Е-течност

След като всичко това е подсигурено и сме уверени в себе си, то сме готови…

Да започваме:

Окисляване на използваната тел: Отрязваме тел с дължина между 10 и 13 см, хващаме единия край с пинцети или клещи и нагряваме телта в другия ѝ край, докато започне да свети в оранжево. Бавно и поетапно преместваме пламъка надолу по дължината на парчето тел, докато започне навсякъде да свети в оранжево. След това обръщаме страните и повтаряме отново същите стъпки. Това премахва част от напрежението в телта и я подготвя за работа.

Навиване на намотките на ръка: За да се получи желаният ефект ще са необходими пинцети или клещи, с които да се направят навиванията, тъй като температурата на материала ще е още висока. Взимаме малката отвертка и започваме да навиваме телта около нея, започвайки от средата, а не от краищата. Навиваме плътно около отвертката, правейки между 4 и 8 намотавания. Броят намотки влияе пряко върху съпротивлението, като повечето намотавания водят до по-високо съпротивление. След като приключим с навиването, двата края на телта трябва да сочат в една и съща посока. Преброяваме броя намотки още веднъж, за да сме сигурни в себе си и не изваждаме все още намотката от отвертката. Ако сме решили да правим сглобка от две намотки е важно да направим и двете с един и същ брой намотавания и еднакво съпротивление.

В случай, че не желаем да правим намотките на ръка, на пазара се предлагат уреди като Kuro Coiler, с които лесно се правят намотки.

Сглобяване на намотката: Вземаме своя RDA танк и отвиваме двата винта, с които се захваща намотката, но без да ги отстраняваме изцяло. Взимаме новата намотка – тази, която е все още върху отвертката – и поставяме единия ѝ край в отвора с положителен заряд, а другия в отвора с отрицателен заряд. След позиционирането на намотката, за което може да се използва отвертката за по-прецизно наместване, се затягат винтовете дотолкова, че да задържат бобината в една позиция, но не и да срежат телта или да създадат проблем при следваща смяна.

С това операцията по смяна приключва.

Как точно се отразява различният брой намотки на бобината върху вейпа?

Колкото повече намотки има една нагревателна бобина, толкова по-високо е съпротивлението ѝ, с което се повлияват и вкуса, и парата. Основно правило за начинаещи е, че 8 намотки са добро начало, но желаещите да експериментират могат да опитват с по-голям и по-малък брой, както с различни материали и размери. За целта обаче е необходимо да се използва Омметър и да се следят крайните стойности след сглобяването.

Как да измеря електричното съпротивление на намотката?

След като успешно сглобим намотката към RDA компонента и всичко изглежда добре и на мястото си, свързваме последния към Омметър или замерваме с мултицет. Това ще ни покаже съпротивлението и ще ни уведоми, ако някъде се получава късо съединение. В рамките на нормалното е намотките да варират в малки граници, когато се замерват, като допустимото отклонение се равнява на 0,2 ома. За да се осигури правилен отчет, трябва да се уверим, че нашият обслужваем пълнител е добре стегнат при замера.

Ако Омметърът показва стойност, различна от очакваната и разликата е по-голяма от 0,2 ома, то какъвто и да е проблемът, той трябва да се отстрани преди употреба. За съжаление, измервателният уред е само за диагностика и не би могъл да каже къде има проблем, което оставя всичко в наши ръце. Повечето проблеми са лесни за отстраняване, но понякога се налага да се експериментира по метода опит-грешка или дори да се сглоби намотката наново с нови материали. Това е от съществено значение, защото при отклонение в нормите е възможно да увредим електронната си цигара, а в екстремни случаи дори би могло това да доведе до пожар.

Как се почиства нагревателната намотка?

Сърцето на нашата електронна цигара може лесно да „изстине“ и спре да функционира, когато бъде затлачено от нагар, който се образува в следствие на преминаващата през намотката е-течност. Според съдържанието ѝ това може да става по-бързо или по-бавно, което варира със съотношението между VG и PG. За да върнем към живот намотката трябва да я поддържаме в чист вид, като един от най-лесните методи е чрез така нареченото „сухо горене“, което се прави по-лесно, отколкото звучи.

Първо трябва да отстраним попиващия материал от намотката на нашия обслужваем пълнител. След това възстановяваме всичко по устройството като за нормална употреба и започваме да загряваме нагревателя за 2 секунди през интервал от време, създавайки „пулсиращ“ ефект, като продължаваме, докато видим намотката да придобива оранжев цвят. С това ще започне да се сформира кондензат (от натрупалия се нагар по повърхността на намотката), който може да бъде издухан след приключване на процеса.

След като отстраним всички натрупвания, оставяме намотката да се охлади, обдухваме я за последно и възстановяваме нормалния ѝ работен режим като слагаме нов попиващ материал. Напояваме материала с течност и сме отново готови за вейпинг приключения. В някои случаи първите няколко всмуквания може да нямат очаквания нормален вкус, но само след няколко минути всичко ще се възстанови обратно.

Какъв пълнител би бил подходящ за съчетание с моята самоделна намотка?

За начинаещите вейпъри може да звучи невероятно, но някога, в зората на вейпинга, смяната на намотки самостоятелно не беше възможна. Съвременните атомайзери обаче направиха и това възможно, с което отвориха цял нов свят на модификации. С тези модификации идват и нови възможни избори, а всички знаем, че с избора идва и чуденето, но нека се опитаме да дадем и на този въпрос максимално ясен отговор.

Горна или долна намотка: Съвременните пълнители имат дизайн, който позволява нагревателните намотки да се инсталират или от горната, или от долната страна. Ако намотката е от горната страна, това изисква по-малко попиващ материал и обикновено се среща като дизайн в много от обслужваемите атомайзери. С тях течността може да се абсорбира от зареден обем с течност или чрез директно накапване върху памука преди всяка употреба. При пълнители с намотка от долната страна, възможността е обикновено една – абсорбиране на течността чрез малки дупки в самата намотка.

Двойни намотки: Атомайзерите, които поддържат две намотки са нов хит, с което се използва еднакво количество електричество, подавано към две намотки, с което се понижава цялостното съпротивление. С една намотка повече и по-ниско съпротивление, използваната мощност е толкова голяма, че всъщност правилният въпрос би бил „Каква батерия ми е необходима?“, вместо „Какъв пълнител трябва да си потърся?“. Цялостната структура за този тип намотки е различна при пълнителите, а и технологията е все още нова и нещата се свеждат до наличните на пазара възможности.

Вертикални намотки: Тази технология бавно, но засега убедително започва да измества предходната опция, тъй като намотката е изведена нагоре, което драстично подобрява вкусовите качества с по-наситено усещане и по-голямо количество произвеждана пара. Една от компаниите, предлагащи такъв тип конструкция е Aspire със своя Aspire Cleito Exo танк.

Както всичко останало обаче и изборът на пълнител се свежда до нуждите и желанията на потребителите.