TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Вейпингът - по-безвредната и икономична опция за пушачи

Ако да се отървете изцяло от вредния навик ви се струва невъзможно, то обмислете вейпинг продуктите – по-икономична и по-малко вредна алтернатива на тютюневите цигари.

Електронните цигари носят своите премерени рискове относно здравето на хората, но въпреки това остава алтернатива, която се окуражава от редица институции като метод за справяне с навика за прием на никотин. Една от социалните услуги за прекратяване на тютюнопушенето в Лейчестър също насърчава да се изпробва подобен подход.

                                   

Именно вейпинг продутите са се оказали неочаквано ефективни за Лезли Хегз (Lesley Heggs), която преди повече от 5 месеца е направила прехода от тютюн към никотинови течности и от тогава не е поглеждала назад.

Лезли е 43-годишна, фризьор и има салон в Лейчестър, на улица Belvoir, който е кръстила “NuYu”. Тя споделя: „Средно пушех между 15 и 20 цигари на ден, което беше една от причините сестра ми да предприеме крути мерки, тъй като многократно ме убеждаваше, че трябва да спра. В даден момент просто ме записа за локална услуга, която оказва помощ на хората, които се опитват да се откажат. Там ме насочиха към вейп и макар все още да не смея да кажа на хората, че съм напълно отказала тютюна, то действително не съм палила цигара от тогава насам. Малко над 5 месеца вече, а аз не съм си позволявала да поглеждам назад. Това, което ме крепеше и ми даваше сила беше, че осъзнавах колко по-малко разходи имам сега и че грубо всяка седмица харча с около 120 лева по-малко, което определено е фактор за мен.“

                                   

Лезли започва да пуши, когато е била на 14 и в даден момент решава, че този навик продължава твърде дълго, когато решава да го прекрати.

„Никога преди не се бях опитвала да откажа цигарите, защото бях твърде голям инат, а и ми харесваше да излизам навън, за да пуша цигари. Радвам се, че сега все още мога да правя това с вейповете. А друга добра черта на е-цигарите е, че всеки път, когато ми се иска да пуша, но навън вали и не ми се излиза, мога да правя това в подземията на салона. Макар и използвайки вейпа като заместител, не бих казала, че да спра цигарите е нещо лесно. Все още обичам да сядам в близост до приятелите ми, които пушат, но въпреки това успях да се задържа за почти половин година, без да запаля нито веднъж.“

Статистиката показва, че много хора, подобно на Лезли, са решили да се откажат от цигарите. Само в Лейчестър цифрите са спаднали с няколко хиляди за последното десетилетие. През 2007 година, повече от 25% от възрастните хора в Лейчестър са били редовни пушачи, но към днешна дата процентите са по-малко от 17. Дали това се дължи на електронните цигари не може да се каже със сигурност, но е ясно, че вейповете помагат за справянето.