TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Въздух без вредни частици - секунди след употребата на е-цигари

Огромните количества пара, произвеждани от е-цигарите се разпадат само за СЕКУНДИ дори и в затворени помещения, с което се възвръща и нормалното качество на въздуха

  • Изследователи са измерили концентрацията на частици от е-цигарите в затворени пространства, след издишане от участници в проучване
  • Откритията показват, че частиците се изпаряват секунди след издишане
  • При тютюневите цигари, същото отнема 30-45 минути

Ново, скорошно проучване е съпоставило ефектите от електронните цигари и техните традиционни събратя – тютюневите изделия – във въздушната среда на затворени пространства. Оказва се, че вейпингът действително оказва по-слабо влияние върху въздуха и околните.

Докато частици от обикновените цигари са били откривани във въздуха, по време на експеримента, в продължение на до 45 минути след издишане на тютюнев дим от пушач, изследователите са открили, че частиците, произхождащи от електронни цигари се разпадат само за секунди дори и в затворени пространства.

Откритието научните работници показва, че и при „най-лошият сценарий“, в който липсва вентилация, броят на частици от изпаренията от е-цигари бързо се е възстановил до нормалните нива по време на проучването.

                      

                           Изследователите са използвали разпространени вейпинг продукти в търговската мрежа, които са се доказали

                           в пъти пред традиционните цигари,на които са били необходими до 45 минути, за да се разпаднат напълно

                           частиците от тях  във въздушната среда


Направеното проучване е осъществено като част от съвместната работа между Техническия университет в Каунас, намиращ се в Литва, Швейцарските федерални лаборатории за материални науки и технологии към Цюрихския технологичен университет и Fontem Ventures, компания-лидер във вейпинг технологиите и продуктите.

Участниците, които вече са били редовни ползватели на вейпинг устройства, са изпълнили редица задачи за употреба на собствените си устройства, като са се задавали различни параметри на вентилация в помещенията, в които се е водел експериментът. Именно тогава, изследователите са направили измервания как концентрацията на частици се е променяла във въздушната околна среда.

В рамките на секунди, научните работници са открили, че течните капки аерозол са се изпарили, с което пространството е възстановило нормалните си нива и качество на въздуха.

Д-р Грант О‘Конъл, Мениджър корпоративни въпроси към Fontem Ventures, казва: „Не е регистрирано натрупване на частици в помещението, в което участниците са използвали е-цигари“.

„Това показва основната разлика между издишаните частици след употреба на е-цигари и освободените такива при тютюнопушене, последните от които остават във въздуха за по-дълго време“.

Първоначалните данни, засечени веднага след издишане от страна на участниците, са показали, че концентрацията на частици при е-цигарите и традиционните цигари е в един и същ мащаб.

Разликата в разпада обаче е осезаема и доказана с конкретни времеви данни.

                                                                                                  Оказва се, че вейпингът действително оказва по-малко вредно влияние на въздушната среда, спрямо

                                  традиционните тютюневи изделия


Според провелите проучването, приблизително 30-45 минути са били необходими, за да може концентрацията на вредни частици във въздуха да се нормализира след употреба на обикновени цигари. Това време се е увеличавало с всяко следващо издишане на вредния дим.

По думи на водещия лекар обаче при издишаните аерозоли от е-цигарите, частиците са имали различен химичен строеж и физичните им свойства са се различавали драстично.

„Именно това прибавя тежест към твърдението, че вейпингът в закрити помещения е слабо вероятно да причини проблеми с качеството на въздуха.“