TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Вейпингът помага при възпалено гърло – дори и при непушачи

Експертна група учени от Глазгоу, Шотландия излезе със становище след проучване по отношение на новата мода – заместител на обикновените цигари – вейпингът. Те твърдят, че употребата на електронни цигари може да прочисти възпаленото гърло, та дори и при непушачи. В изследването си те са успели да наблюдават как един от химикалите в никотиновите течности унищожава бактериите, които са причина за някои заболявания. Това означава, че вдишването на изпаренията на пропилен гликола действително помага да се преборят инфекции и може да бъде полезен в дългосрочен план.

                               

Отчетът им, публикуван във вестник Медицински хипотези (Medical Hypotheses), дава изцяло нова посока на разглеждане на вейпинга.Експерименти досега показваха, че пушенето на електронни цигари може да бъде вредно за животните и доведоха до публикуването на предупреждения за повишени рискове от сърдечно-съдови и белодробни заболявания в хората. С новото проучване обаче има реален пример за обратното. Учените описват случай на жена, която е страдала от възпаление на сливиците в продължение на 9 години. Симптомите ѝ обаче изчезват напълно няколко седмици, след като решава да започне да пуши електронни цигари. 26-годишната жена, компютърен специалист, споделя че никога не е пушила и всяка сутрин се е събуждала с възпалено гърло.

                               

По данни от The Sunday Post, докладът добавя още: „Сливиците ѝ се наблюдават силно зачервени и подути, а гласът ѝ дрезгав. Тези неща придружени от болка или дискомфорт при опит за преглъщане.“

В даден момент жената приема, че няма лечение, което да може да помогне на нейното състояние и спира да търси последваща помощ. Случайно започва да ползва е-цигари, когато нейният партньор решава да спре тютюнопушенето с обикновени цигари и да ги замени с вапоризатор. Скоро след това забелязва подобрение. Само 3 месеца по-късно и тя се събужда не с възпалено гърло, а с ясната идея, че това състояние вече не я тормози в сутрините.

„Използва електронни цигари и никотинови течности вече 8 месеца и няма и следва от повторно възпаление на сливиците ѝ,“ добавя още докладът.

„През този период от 8 месеца, същата жена не е заболявала нито веднъж от дихателна инфекция или дори обикновена настинка. Бидейки непушач, подобренията не могат да се свържат с прекратяването на тютюнопушенето на обикновени цигари. Едно от възможните обяснения е, че подобрението е дошло именно поради антибактериалните свойства на пропилен гликола.”

Водещият автор д-р Джоана Милър (Joana Astrid Miler) от Центъра за проучвания при употреба на субстанции, базиран в Глазгоу, казва: „Тестово лечение в пациенти, които имат редовно появяващи се възпалителни процеси в гърлото и сливиците може да покаже дали този ефект ще бъде от полза и за други, като се приложи терапия с вейпинг без абсолютно никакъв никотин.“

Пропилен гликолът е синтетично съединение от въглерод, водород и кислород. Безцветната течност има сладък вкус, поради което се добавя към течностите за електронни цигари.

Предишни проучвания разкриват, че съединението е ефективно в борбата с бактерията, която се свързва с наличието на настински и възпалено гърло – Стрептококи и Стафилококи (Streptococcus and Staphylococcus).

Едно от последните изследвания в тази насока е проведено в съюз с Лондонския университет „Куин Мери“.