TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Рекорден спад на пушачите – благодарение на електронната цигара

Такива числа показват последните данни от най-скорошното изследване сред пушачите, пребиваващи на територията на Великобритания. Отчетите от проучването сочат, че е настъпила рекордно ниска точка в броя хора, употребяващи тютюневи изделия, като съпоставката е направена спрямо всички изследвания от 1974 година до наши дни. В изследването са участвали голяма група хора, като основните теми са били за тютюна и новите електронни цигари. По темата, повече от 1 милион души са декларирали, че са прекратили благодарение на или използват електронни цигари, за да прекратят тютюнопушенето.

Данните са дело на Националния статистически институт на страната и показват, че между последните измервания има спад с близо 3% в броя на пушачите. За 2010 година, сред възрастните хора в Англия около 20,1% са били пушачи, а през 2015 година тази цифра намалява до 17,2%. Измерванията на нивата на консумация на тютюн са направени във всички съставни страни на Великобритания, като най-високите са били за Шотландия с 19,1%, следвана от Северна Ирландия, където нивата са били само пункт по-малко – 19%. Уелс е заел второто място с 18,1%, оставяйки Англия на челна позиция само с 16,9% тютюневи консуматори измежду възрастното население на държавата. Институтът продължава да следи ситуацията и отчита бързо и отчетливо подобрение в стойностите на Шотландия и Уелс.


Допълнителни доклади издават конкретни данни за разрасналата се употреба на електронни цигари. Около 2,3 милиона души използват тези устройства в Англия, Шотландия и Уелс през 2015 година, което се равнява на приблизително 4% от населението им. Засегнати са и други въпроси. Четири милиона души са заявили, че са преминали към електронни цигари, преди окончателно да се откажат от навика си на пушене. Други 2,6 милиона споделят, че са опитвали устройствата, но не са решили окончателно да ги използват като заместител на тютюна.

Близо половината от гореописаните 2,3 милиона души казват, че ползват е-цигари, за да могат да се откажат напълно от своя вреден навик. От останалата част, 22% категорично са казали, че нямат намерение да се отказват, но са преминали към електронна цигара, заради доказано по-малкото вредни съставки и странични ефекти, спрямо обикновените цигари. Малко над 200 000 души са избрали да направят преход към електронните устройства най-вече с оглед на финансовата икономичност в дългосрочен план. И накрая, около 9% от проучваните са отговорили, че забраната за тютюнопушене на закрито е повлияла върху решението им да станат част от вейпинг общността.

За да подкрепи всичко казано, институцията извежда и примерна фигура с данни за пушачите, надявайки се това да покаже и затвърди идеологията, че електронните цигари са по-предпочитани и са ключов фактор в борбата с тютюневата епидемия. Разбира се тя е наясно, че по този въпрос има множество разнородни мнения. Редица здравни практиканти и лекари, както и множество кампании оспорват идеята, отправяйки упреци, че всъщност електронните цигари са само пелена в очите на хората, троянски кон, който да скрива тютюневата индустрия, докато тя е оставена да се надява за възстановяване на правата на свободно пушене.


Дори Световната здравна организация изразява притеснение по отношение на е-цигарите, но в нейна опозиция застава правителствената организация за обществено здраве в Англия (Public Health England), защитавайки идеята, че тези цигари не са безвредни, но са много по-безопасни от тютюна. В заключение бихме могли само да ви дадем допълнително данни и да ви подтикнем към мисълта за спиране на тютюнопушенето по един или друг начин.

От всички запитани редовни пушачи, половината казват, че са опитвали електронна цигара, а 14,4% от същите съчетават тютюна с вейпинг устройства. Статистиките сочат още, че най-често тежките пушачи, които всеки ден купуват по една или няколко кутии най-усилено се насочват към е-цигари. В началото някои съчетават тютюна с никотинови течности и отчетите показват, че тези хора пушат средно с между 0,5 и 1,0 цигари по-малко на ден.

Измежду опиталите промяната има и неуспели да издържат и завърнали се към тютюна. Оказва се, че завръщането обаче е доста тежко. Такива хора могат да пушат с между 2,0 и 3,0 цигари повече на ден от пушачите, които изобщо не са опитвали да заменят цигарите с електронни. Здравните организации отчитат и добра новина. Пушачите, които имат деца в семействата си мислят повече за здравето на околните и волево издържат преминаването към по-безопасна форма на прием на никотин.