TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

PG срещу VG: Какви са разликите и кое е по-добро за теб?

PG (Пропиленгликол) срещу VG (Растителен глицерин)

                       

Стане ли въпрос за течности за е-цигари, два са термините, които непрекъснато се повдигат като въпрос: PG и VG. Сблъсъка на начинаещите вейпъри с тези две абревиатури често действа объркващо, но опознаването им като основни съставки в използваните течности може да подобри неизмеримо много вейпинг изживяването. В името на последното, в статията ще намериш лесен за следване наръчник, който ще ти разкрие всичко, което се отнася до пропиленгликола и растителния глицерин.

Какво представляват PG и VG?

Най-общо казано:

 • PG и VG са течности без мирис, които се комбинират с аромати и никотин, за да се създаде е-течност.
 • Както PG, така и VG принадлежат към групата на алкохолните химикали (въпреки името, тези вещества не са интоксикиращи). Макар електронните течности да биват наричани „масла“ понякога, те далеч не се вписват в определението за масла и не биха могли да причинят нито един от приписваните медицински проблеми – например липоидна пневмония – които могат да се получат при вдишването на масла.
 • При нагряване, веществата произвеждат пара, която позволява същите да бъдат вдишани.
 • Двете течности се различават една от друга по своята консистенция и леката разлика във вкусовите качества.
 • PG и VG носят различимо усещане в устната кухина и гърлото при изпаряване.
 • Повечето съвременни течности за е-цигари използват комбинация от двете вещества, но с вариращо съотношение между тях.
 • Има определени електронни цигари и модификации, които могат да работят само с определени количества PG и VG.

Избирането на погрешно съотношение между пропиленгликол и растителен глицерин често става причина много от опитващите за първи път и начинаещите да се откажат от вейпинга. Нашият съвет е да се избират подходящи количества от двете вещества, подходящи за конкретно твоето устройство.

А сега нека погледнем в детайли всяка една от двете течности.

                         

                       Изображението е адаптирано за 7puffs.bg, но собственост на портала Vaping360.com


ПРОПИЛЕНГЛИКОЛ (PG)

Какво точно представлява?


Абревиатурата PG стои зад термина от английски език Propylene Glycol, който представлява нефтен субпродукт. Това е течност, която няма мирис и цвят и е с по-нисък вискозитет от VG. За целите на вейпинга се използва, за да осигури по-силен „удар в гърлото“, за който някои потребители твърдят, че доставя усещане, сходно до това на тютюнопушенето. Предимство на PG пред VG е, че пренася ароматите по-ефективно, което означава, че е най-разпространената суспензия за ароматизирани концентрати и никотин.

Как се използва?

Пропиленгликолът може да бъде открит в различни често срещани предмети от домакинството. Измежду всички тях, в това число влизат:

 • Никотинови инхалатори
 • Пастата за зъби и други продукти за орална хигиена
 • Медицински продукти, използвани орално, инжектирани или прилагани локално
 • Храните за домашни любимци
 • Козметични продукти, включително гримове, шампани и мокри кърпички

Безопасен ли е?

Проучвания показват, че PG е безопасен при орален прием, а Агенцията за контрол на храните и лекарствата го отбелязва като „общопризнат за безопасен“ с възможност да се използва като добавка към храните. Въпреки това, голяма част от проведените проучвания за безопасността на пропиленгликола разглеждат варианта за директно поглъщане, а не консумацията му в аерозолна форма. Измежду малкото на брой проучвания съществува експеримент, проведен през 1947 и разглеждащ ефектите в дългосрочен план, който отсъжда, че вдишването на PG е „напълно безвредно“.

Проучване от 2010 година изследва сместа от пропиленгликол и гликолетери (PGE) и предполага, че тя предполага повишен риск от развитие на респираторни и имунни заболявания при деца, като пример за това са астма, различни екземи и сенна хрема. Въпреки това твърдение се доказва, че гликолетерите, а не PG, са по-вероятната причина за подобни болести. Преглеждайки доказателствата, разумно е да се заключи, че пропиленгликола е безопасен при вдишване, но за да се потвърди това са необходими нови и обстойни проучвания.

Редица слабо информирани и всяващи паника истории в медиите твърдят, че PG е токсична субстанция, използвана за направата на антифриз. Всъщност, антифризът бива два вида: токсичен и „нетоксичен“. Токсичният антифриз използва вредни вещества, като етиленгликол, но такъв не се използва при вейпинг продуктите. Вторият вид антифриз, базиран на пропиленгликол, се използва при машини, които обработват хранителни продукти и където не може да се допусне наличието на токсичен антифриз. Именно заради това този вид антифриз се предлага като „нетоксичен за домашни любимци“.

От всичко казано дотук става ясно, че пропиленгликолът е безопасен за хора. Когато стане въпрос за домашни любимци обаче той може да предизвика сериозни увреждания. Макар най-общо тази течност да се разглежда като безопасна за използване като хранителна добавка за кучета, тя се свързва с хемолитична анемия при котките (Heinz body anaemia). Имайки това предвид, ако имаш домашен любимец, най-разумно е да избягваш употребата на електронни цигари около животното, особено ако то е котка и използваш е-течност с преобладаващо присъствие на PG.

Какво трябва да имаш предвид, когато използваш течности с PG?

Някои хора намират, че течностите с високо съдържание на пропиленгликол са дразнещи за гърлото. Алергичните прояви към PG са рядко срещано явление, но все пак има отчетени случаи. Ако след употреба на пропиленгликол откриеш, че имаш обрив или други неприятни реакции, възможно е да проявяваш симптоми на чувствителност (лека непоносимост) към PG. Най-разумното решение в този случай би било да потърсиш е-течности с високо съдържание на VG, с които да замениш пропиленгликола. Много от разпространителите на вейпинг продукти предлагат такива течности, включително и 7puffs.

Най-често срещаните странични ефекти от консумацията на течности, съдържащи пропиленгликол са сухотата в устната кухина, възпаленото гърло и повишено усещане за жажда. Тези симптоми обикновено се наблюдават в продължение на няколко дни до седмица, след което тялото привиква с пропиленгликола. Препоръчва се повишена консумация на повече прясна вода и течности през първите няколко седмици на употреба на електронната цигара. Имай предвид още, че ако тепърва преминаваш към вейпинг продукти е възможно някои необичайни реакции да се дължат на прекратяването на тютюнопушенето, а не непременно на PG.

РАСТИТЕЛЕН ГЛИЦЕРИН (VG)

Какво точно представлява?


Абревиатурата VG стои зад термина от английски език Vegetable Glycerin. Това вещество представлява естествен химикал, извлечен от растително масло, което го прави безопасен за вегетарианци. Широко използван е при направата на е-течности, за да даде усещане за „гъстота“ на парата. Растителният глицерин е с леко сладникав вкус и е значително по-гъст от PG. Усещането за „удар в гърлото“ от течност с високо съдържание на VG е много по-умерено, отколкото при течности с PG, което прави веществото подходящо за sub-ohm вейпинг. Макар никотина и ароматите да се смесват по-често с PG, някои доставчици предлагат и VG алтернатива, с която да се постигнат 100% смеси с растителен глицерин.

Как се използва?

Отново, това вещество се среща в редица медицински, хранителни и козметични продукти:

 • Подсладители, които служат за заместители на захар
 • Козметични продукти, включително гримове, дезодоранти, душ-гелове, почистващи препарати под формата на пяна или мус
 • Храна за домашни любимци
 • Сапун и кремове за ръце
 • В много печива, за да увеличи влажността
 • В много медицински кремове, за да осигури гъст гел, както и при хапчета на капсули или желета
 • Пасти за зъби и други продукти за орална хигиена

Безопасен ли е?

Агенцията за контрол на храните и лекарствата класифицира VG като „общопризнат за безопасен“, а допълнително веществото е често разпознавано като една от най-благоприятните субстанции, полезни за човека. Изследване за направата на SIDS профил на веществото показва, че токсичността му е ниска при консумация с нисък потенциал за раздразнение на кожата или очите. Това и широката употреба на растителния глицерин в хранително-вкусовата и медицинската промишлености предполага, че той е безопасен за хората. Въпреки това, както и при PG, съществуват проучвания относно VG за приемането му чрез вдишване.

Проучване от 2008 година за токсичността на вдишан глицерол под формата на аерозоли показва, че съществуват минимални рискове от увреждания. Това позволява да се направи заключението, че употребата на VG с вейпинг продукти не оказва сериозно влияние върху здравено, но както и при пропиленгликола, индустрията приветства провеждането на по-задълбочени проучвания по темата.

Важно е също да се отбележи, че рисковете от алергична реакция към растителния глицерин са нищожни, което превръща веществото в полезна алтернатива за хора с проблеми при консумирането на е-течности с PG. При хора, които са алергични към палмово масло или кокосово масло, растителният глицерин би могъл да се окаже проблем, но тези случаи са крайно редки. Теоретично, проблем би могъл да възникне и при диабетиците, когато се касае метаболизирането на глицерина, но при нивата, които обикновено се поглъщат при употреба на електронни цигари, това не следва да оказва влияние.

Какво трябва да имаш предвид, когато използваш течности с VG?

По-гъстата консистенция на VG означава, че животът на атомайзерите се съкращава по-бързо, отколкото при течностите с по-високо съдържание на PG. Високото съдържание на растителен глицерин запушва нагревателните бобини по-често и не работи добре, ако изобщо е съвместимо, с всички видове пълнители. Податливи на проблем с тези течности са най-вече старите продукти, в частност моделите, които използват по-малки нагреватели като клиъромайзерите. По-познати пълнители, които показват проблеми с течностите с високо съдържание на VG са моделите на eGo и Nautilus.

Най-често срещаните странични ефекти от вейпинга с е-течности с растителен глицерин са сухотата в устната кухина, възпаленото гърло и повишеното усещане за жажда. Отново, препоръчително е да се консумират повече прясна вода и течности, както и да се направи кратка почивка от употребата на е-цигари, ако е необходимо.

                             

Какво съотношение между PG и VG е най-добре да използваш?

Няма универсално правило, което да отговори на този въпрос. Изборът на течност пряко зависи от изживяването, което искаш да получиш и предпочиташ. Много от потребителите избират различни нива на PG и VG, за да постигнат различни цели:

 • Удар в гърлото – Ако предпочиташ по-остър удар в гърлото, докато използваш електронната си цигара, то подходящи течности за теб са тези с по-високо съдържание на PG. „Ударът“ в края на гърлото е усещане, което много от бившите пушачи търсят и пропиленгликола (заедно с никотина) осигуряват повече от него, спрямо растителния глицерин. Растителният глицерин пренася вкусовите качества по-добре, така че ароматите също ще бъдат подобрени.
 • По-меко усещане – Течностите с високо съдържание на VG са по-добри в предоставянето на мекото и приятно усещане в гърлото с усещане за изпълване на устната кухина с пара. Вкусовите качества на VG течностите са леко притъпени, но това може да бъде уравновесено чрез използването на по-голяма мощност за произвеждане на повече пара. При настройването на променлива мощност трябва да се внимава и да се спазват лимитите за напрежение и мощност на атомайзера или се рискува изпитването на сухо всмукване (dry hit), а в по-лоши случаи и повреждане на устройството.
 • „Невидим“ вейпинг (ненатрапчив) – Ако искаш да използваш устройството си на обществени места, като запазиш дискретност, то високото съдържание на PG е решението. С тези течности се произвежда по-малко пара при издишане, което е идеално решение за потребителите, които не искат да се набиват на очи. Въпреки това обаче имай предвид, че това не отменя догмите на здравия разум за местата, където можеш да пушиш. Употребата на е-цигари в определени сектори на обществения транспорт и в някои чакални е забранена, а и е проява на лоши маниери. Тъй като вейпингът е относително ново явление, всички ние, свързани с него, носим отговорността да вземаме под внимание общественото мнение и да се държим подобаващо.
 • Обем от пара – Преследването и стремежът към избълване на големи количества пара се разпознава от вейпърите с английския термин „cloudchasing”. Той включва издишането на гъсти облаци от пара, при които важи правилото „колкото по-гъсти, толкова по-добре“. В определени части на света се организират специални събития със състезателен характер, базирани на тази активност, където този, който произведе най-голямо количество пара, печели. Ако този ефект ти се струва привлекателен, то високото съдържане на растителен глицерин е единствената опция – колкото по-високо е то, толкова по-добре.

Какъв комплект от устройства ти е необходим?

Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, както при вземането на решение за употребата на PG- или VG-базирана течност. Приятното изживяване и качественият вейпинг се свежда изцяло до използваното устройство. Ако то не е подходящо за целта, за която се използва, най-малкото може да доведе до неприятно дразнение на гърлото или проблеми с попиващия материал и всмуквания на сухо.

                                 

 • Клиъромайзери – Клиъромайзерът е един от най-разпространените видове пълнители за вейпинг устройства и включва Aspire Nautilus серията от резервоари. Тези танкове обхващат нагревателни бобини в спектъра от 1,2 – 2,5 ома и обикновено се ползват при мощност по-малка от 15W. Този тип пълнители обикновено не са подходящи за течности с високо съдържание на VG, тъй като бобините им не могат да се справят добре с гъстата, лепкава течност и могат да доведат до неприятни сухи всмуквания с усещане за изгорял памук. Препоръчва се употребата на PG течности или такива в съотношение 50:50, когато се използва подобен вид резервоар.
 • Sub-Ohm пълнители – В този вид пълнители влизат и SMOK TFV резервоарите. Те са подходящи за хора, които искат да работят на по-високи мощности от стандартните клиъромайзери и са разработени така, че да се справят отлично с течности с преобладаващо VG съдържание. Изпаряването на VG течности на по-високи мощности използва повече количество течност, поради което ще забележиш, че течността ти свърша по-бързо, отколкото при употреба на PG течност. Съвсем скоро ще добавим тема, която подробно ще разисква въпроса със sub-ohm вейпинга, така че можеш да я очакваш в блога ни.
 • RDAs – Ако предпочиташ да използваш устройство, в което директно да накапваш течност и да разполагаш с по-голяма гъвкавост по отношение на съотношението на твоята течност, това са устройствата за теб. Разкодирането на RDA абревиатурата води до термина Rebuildable Drip Atomizer, което се отнася до всички онези устройства, при които сам избираш каква бобина да сложиш (сам сглобяваш нагревателната част). Предимство на този вид устройства е, че вкусовите качества се усещат много по-пълноценно и сам можеш да избереш дали да си със sub-ohm бобина или бобина с по-високо съпротивление. Като правило, съотношението на течността, която можеш да използваш с тези устройства обикновено е 30:70 при смес от PG:VG.

Съвети, които да ти помогнат да си направиш собствена PG/VG течност за е-цигари

Най-добрият начин да намериш златната среда между PG и VG е да експериментираш, като приготвяш собствена смес. Всъщност направата на такава се оказва неочаквано лесно и ценово оправдано начинание. Планирали сме скоро да публикуваме обширна статия на темата „Как да си направиш е-течност бързо и сигурно“, но ето някои от основните неща, които вземат участие в приготвянето:

 • Престояване – Ако си решил да си приготвяш течност богата на растителен глицерин, ще забележиш, че времето, в което трябва да престои, след като са смесени съставките е дълго. Най-ясно можеш да забележиш това при рецептите за смесване на няколко вкуса. При рецептите с един вкус, използващи по-високо съдържание на пропиленгликол, това време обикновено рязко намалява, а понякога и изобщо не присъства в рецептата. Процесът обаче е необходим, за да може отделните вещества да се смесят по-добре и да попие агента (PG или VG) ароматите.
 • Аромати и никотин – По-голямата част от ароматизираните концентрати и никотина, които свободно се предлагат, се смесват в разтвор с PG. Важно е да се има това предвид, когато се приготвят VG разтвори, тъй като колкото по-голям процент никотин и аромати има, толкова повече пада количеството на VG. Съществуват и ароматизирани концентрати и никотин, които се предлагат за закупуване в готов разтвор с VG, но е по-рядко срещана опция.
 • Разреждане на течността – Ако си приготвил течност с по-високо съотношение на растителен глицерин, нагревателната ти бобина може да има проблем при напояването на попиващия материал с гъстата течност. Решението е да се добави малка доза дестилирана вода към е-течността, за да се разреди. Това ще улесни абсорбирането на течност от памука.

Заключение

Основните прилики и разлики между PG и VG се схващат много лесно, щом веднъж се проучат. И двете вещества работят по различен начин, като всяко има предимства и недостатъци. Съветът, който ние можем да ти дадем е да започнеш своето вейпинг изживяване с течност с 50:50 съотношение между PG и VG, а след това да опиташ различни комбинации, за да установиш коя предпочиташ. Увери се и че устройството ти може да се справи със съотношението, което избираш.

Много от потребителите избират да ползват различни нива между двете вещества, според времето, желанието и целта. За целта използват разнообразни устройства и аромати. Плодовите и алкохолни аромати често си пасват добре с пропиленгликола, тъй като неговата острота се смесва с киселинността и пенливостта на вкусовете. Сходно, вкусове на базата на сметана, крем или йогурт си пасват с високо съдържание на растителен глицерин, благодарение на по-гъстата консистенция, която допълва усещането за десерт. Задължителни условия и фиксирани правила обаче няма, така че следвай това, което крещят вкусовите ти рецептори, за да намериш своето съчетание!