TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Мога ли да кача електронна цигара на борда на самолет?

                   

Лято е. Слънцето пече неумолимо и скоро няма да има дори помен от вятър. Парливите лъчи успяват да проникнат дори през затъмнените прозорци на 7puffs и карат всички от екипа да пожелаят да излязат навън, възползвайки се от най-благосклонното време от годината за разходки.

Точно така. Лятото е перфектно за барбекю в градината, бира с приятели или едно от най-приятните изживявания – пътувания за нощувки в палатки, разходки до морето или дори почивка на Френската Ривиера. Всичко звучи чудесно, но последното обаче може и да ти създаде проблем.

Може и да знаеш, но може и да не, че съществува Директива за тютюневите изделия, издадена от Европейския парламент. С нея се определят редица правила по отношение на тютюнопушенето, но за щастие тя не засяга пряко пушачите на електронни течности, използващи е-цигари. Въпреки това, макар българите на наша територия и на територията на Великобритания да са свикнали на общата свобода по отношение на тези устройства, то има редица страни, в които това далеч не е така. Докато ние се радваме на все по-голям избор от устройства и е-течности, в определени държави има регулации относно употребата на вейпинг продукти.

Как това засяга теб? Отговорът е „индиректно“. Навярно не би искал да се разделиш с джаджата си, ако решиш да пътуваш със самолет до друга страна, затова е добре да си запознат какво можеш и какво не можеш да правиш, нали така? В следващите редове ще откриеш полезна информация, която да направи изживяването от почивката ти още по-приятно.

Правила при опаковането на е-цигари в багажа

В най-общия случай, твоето пътешествие започва още с опаковането на багажа. Дали този процес започва 30 минути, преди да тръгнеш за летището или ден по-рано зависи изцяло от теб, но е факт че имаш нужда от определени базови предмети. В това число влизат и зарядното за твоята електронна цигара, адаптер за международни стандарти (за онези странни контакти, които може да срещнеш), няколко резервни глави и течности.

Повечето авиолинии разглеждат течностите за електронни цигари, както всички други течни форми: стига да пътуваш със 100 или по-малко милилитри течност, всичко ще бъде наред. Подходящ съвет е да си носиш прозрачен плик, в който да събереш всичко течности, които планираш да вземеш. По този начин не само ще спазиш повечето препоръки на граничните сили, но и ще се ориентираш по-лесно в багажа, търсейки шишенцата.

Когато говорим за батерии, нямаш право да ги слагаш в своя чекиран багаж, затова се възползвай и ги вземи в ръчната си чанта. При събирането на частите на вейпинг устройствата, много хора спорят дали е добре да извадиш батерията, тъй като биха могли да събудят подозрения при скенерите. Ние те съветваме да го направиш. Не рискувай и да прибираш устройството в чекирания багаж, защото определено е по-добре да загубиш пет минути, в които да обясниш на служителите на летището, че това е обикновена батерия, вместо да рискуваш батерията да прегрее и да се запали при другите неща.

В този ред на мисли, добра идея е батерията да е добре заредена. По този начин, ако служител от летището пожелае да му обясниш какво е това, винаги можеш да включиш устройството и нагледно да покажеш.

По отношение на пълнителите е винаги добре да бъдат изпразнени, освен ако не планираш да използваш цигарата на летището (виж следващия параграф). Промените в налягането е твърде вероятно да се окажат причина за протичане от устройството, което много лесно може да увреди хавайската ти ризка с някоя от нашите течности. А това ще бъде истинска ирония на съдбата, не е ли така?

Ако допълнително възникнат други въпроси, винаги можеш да провериш на сайта на твоята авиокомпания за конкретни правила, относно разрешените продукти и устройства на борда на самолетите им.

Какво можеш да правиш на летището?

Основният въпрос, който терзае повечето хора е: „Мога ли да използвам електронната си цигара на летището?“

Зависи от местните правила.

В най-общ смисъл: На местата, където е позволено да се пуши можеш да използваш електронната си цигара, без това да е нелегално. Ако обаче пристигнеш в страна, където пушенето е забранено, то най-вероятно ще получиш покана да оставиш настрана електронната джаджа.

В конкретен аспект: Най-доброто, което можеш да направиш е да прочетеш правилата за конкретното летище, на което отиваш, като посетиш уебсайта. Почти сигурно е, че такава информация ще има, както и какво е позволено да се употребява в специфичните стаи или зони за пушене.

В момента, в който получиш повикване за самолета обаче е време да изпразниш течността от цигарата (ако по-рано не си) и да се отправиш към самолета.

Правила за употреба на електронни цигари на борда на самолета

Дори не си и помисляй за електронната цигара. Не я вади, за да я зареждаш в USB портовете. Не си прави селфи с нея на фона на Алпите. Не се опитвай да хитруваш, измъквайки се към задната част на самолета за няколко бързи дръпки в тоалетната, защото датчиците за дим в самолетите са изключително чувствителни и пилотът ще разбере в секундата, в която включиш устройството. В най-добрия случай ще се измъкнеш, бидейки изритан през някой от аварийните изходи.

Шегата настрана, немалко са случаите, в които вейпъри са си позволявали да пушат от устройствата по време на полет и това е довело до задържането им в арест на територията на чужди страни. Подхождай въздържано и умно. На 10 000м височина просто възприеми, че вейп устройството ти не може да работи.

Регулации на вейпинг устройствата в чужди страни

Когато най-накрая пристигнеш в чуждата страна, най-вероятно вече няма да имаш търпение да запалиш устройството. Не бързай. Има някои страни, които са точно толкова толерантни към електронните цигари, колкото са България и Великобритания. Възможно е да забележиш редица магазини за вейпинг продукти в момента, в който се качиш в таксито и потеглиш към мястото за отсядане.

Има обаче и страни, в които вейпингът не е добре възприеман или има сериозни правила за употребата на вейп устройства. Във Франция, например, пушенето на публични места си има своите ограничения, с които е добре да си запознат, ако не искаш да получиш глоба.

Ограниченията не винаги е задължително да се отнасят до самата употреба. В някои страни е ограничена продажбата на електронни течности. В Дания, например, електронните цигари се считат за медицински устройства, което означава, че част от продуктите за тях се продават само в определени магазини, получили акредитация. Използването на самите устройства обаче е напълно легално.

Третият вид страни е най-лошият ти враг – тези, в които вейпингът е абсолютно забранен. В тях можеш да получиш сериозни глоби или дори да бъде търсена наказателна отговорност от теб, ако се опиташ да внесеш или използваш такова устройство в страната. Пример за такава държава е Тайланд, където правителството изключително стриктно контролира тези продукти.

Допълнителни фактори

Имай предвид, че в някои страни можеш да намериш цигари или вейпинг устройства на много по-ниски цени. Не се изкушавай да се закупиш голямо количество, защото авиокомпаниите най-вероятно няма да разрешат да пренесеш всичко обратно.

Друг аспект, над който трябва да помислиш е липсата на възможност за употреба на електронна цигара в друга държава, в която има тютюневи изделия на много ниски цени. В Испания, Грузия, Украйна и други страни, например, пакет цигари може да ти излезе евтино и да те поблазни да го използваш, за да заместиш вейпинг устройството.

Не се поддавай на изкушението и помни, че една от причините да използваш електронна цигара е по-малкото вредно съдържание на токсини и вещества, които поглъщаш. В дългосрочен план, по-ниската цена няма да може да заплати здравето ти.

Знаейки това, вече си готов да планираш лятната почивка. Провери какви устройства и течности можеш да вземеш с теб и отлитай!