TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Колко вероятно е електронната ти цигара да се запали или взриви?

След последната новина за загинал мъж в Америка, в следствие на взрив от електронна цигара, все повече хора се чудят безопасни ли са в това отношение електронните цигари.

Тъжната вест се носи вече седмици наред сред редица списания, вестници и ТВ програми, защото това се смята и че е първи смъртен случай в САЩ, причинен от вейпинг продукти. Действието се развива във Флора, в дома на Талмадж Делиа (Tallmadge D’Elia). Той е загинал, след като електронното му устройство се е взривило, а части от него са се забили в черепа му. В доклада за смъртта на мъжа пише, че е претърпял изгаряния, обхващащи 80% от тялото.

След такава новина, напълно логично е да се появят въпросите: „А представлява ли реална опасност това и за мен? Колко често се случват такива инциденти?“

Експерти твърдят, че електронната цигара, която е била използвана от Талмадж е представлявала механична електронна цигара с модификации. Този вид устройства не могат да регулират напрежението, тъй като не използват вътрешни електрически схеми.

За щастие, все по-малко е-цигари от този тип се използват, а новите джаджи все по-често имат редица вгради предпазни функционалности. Но макар и производителите да мислят непрекъснато за безопасността на потребителите, то е-цигарите си остават електрически продукти. Подобно на всеки друг продукт, работещ с електричество, запалвания или взривявания могат да се наблюдават, когато устройствата не се използват правилно.

Водещият офицер по безопасността на продуктите в професионалната асоциация за стандарти при търгуване Chartered Trading Standards Institute, Майк Гардинър (Mike Gardiner), казва, че „често ентусиасти опитват да експериментират с различни батерии и течности, с които да получат по-добри характеристики на вкуса или големината на изходната пара. Това обаче може да доведе до изграждането на собствена система, която генерира твърде много енергия, а от там нагряване и като резултат да се взриви устройството. Разбира се, дори и немодифициран продукт може да даде на късо или да не функционира правилно, както с всеки друг продукт, работещ с литиево-йонна батерия.“

Това, което той генерално заявява е, че когато стане въпрос за батерии, които могат да се повредят и взривят, то близкият им контакт с лицето и устата със сигурност е още една потенциална опасност.

Важно е да се знае обаче, че това не е задължително явление и то може да се случи с много други уреди. С правилните грижи за електронните цигари, рисковете могат да се сведат до минимум.

Как безопасно се използва и поддържа е-цигара?

Накратко, има няколко основни и много важни правила, които всеки потребител на електронни цигари може да следва:

  • Винаги използвай само оригиналното зарядно устройство, с което е-цигарата е пристигнала в комплект.
  • Никога не си купувай резервно или основно зарядно с неизвестен произход или срещу ниска цена.
  • Отстрани батериите от устройството или ел. мрежата, при зареждане, ако започнат да се нагряват много.
  • Не забравяй да отстраниш електронната цигара от зарядното, след като е напълно заредена.
  • Не оставят устройството да се зарежда цяла нощ.
  • Избягвай употребата на цигарата, докато се зарежда.
  • Модифицирай продукта си само с ясното съзнание какво се случва и какви рискове можеш да очакваш.
  • Изхвърли батерията си, ако тя е увредена по някакъв начин, мокра или от нея изтича вещество.

Ако внимателно се грижиш за устройството си, ще елиминираш максимално възможността от запалване или взрив.

По темата, още през февруари правителствената агенция Public Health England изнесе доклад, показващ че „взривяването на електронна цигара може да доведе до сериозни изгаряния и рани, които се нуждаят от интензивни и дълготрайни лечения, особено когато взривът се случи, докато потребителят държи устройството в ръка, с устата си или в джоб.“

„Подобни инциденти са много рядък случай, като причината не е напълно изяснена, но се оказва, че е свързана с неизправност в литиево-йонните батерии.“

Въпреки това становище, авторите на доклада заявяват, че електронните цигари остават не по-малко безопасна опция от традиционните цигари. Напомнят още, че тютюневите изделия причиняват далеч повече пожари и наранявания всяка година.