TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Кои изпарителните глави са с най-дълъг живот?

                                  

Преди да продължим напред, наше задължение и отговорност е да те предупредим, че продължиш ли с четенето си на път да навлезеш в съвсем друг свят – в мъгливото царство на облаците от пара.

Наскоро направихме кратко проучване из страниците на Гугъл, търсейки едни от най-известните глави за изпарители и мнения колко дълго биха издържали. Само на първата страница успяхме да намерим поне 6 различни мнения по въпроса с издръжливостта на Aspire Athos A3. Някои защитаваха самоотвержено Innokin ISUB, докато други твърдяха, че техните Vaporesso глави са издържали повече от 4 месеца и половина.

Но тъй като всичко това се случва в интернет, където нещата са прекалено субективни и необосновани, ние избираме да не вярваме напълно на всяко едно от твърденията. Но това не е от значение, защото тук няма да се занимаваме с марки и модели, а ще обсъдим различните типове намотки. Междувременно, ако наистина искаш да знаеш кой модел изпарителна глава ще издържи на твоето натоварване най-дълго, то бъди сигурен, че това най-вероятно ще бъде Aspire Athos A5 от нашия магазин, който е с най-много намотки, ниско съпротивление и е един от най-скъпите модели. Ако искаш сигурност, не се колебай, а си вземи веднага поне 100 бройки!

Ако пък си тук, за да научиш наистина кои са най-качествените нагревателни намотки, остани и продължи напред.

Любовната афера между метала и органичния памук

Най-често срещаният съвет, който ще чуеш от почти всеки дългогодишен вейпър или гуру по въпросите с живота на изпарителните глави е да спреш да си купуваш предварително сглобени глави. Всичко опира до памука.

Самите намотки в изпарителните глави са обусловени да имат дълъг живот. Имай предвид, че те са направени от метал, все пак. И макар този метал да отслабва постоянно чрез цикличното нагряване и охлаждане, намотките отново имат шанса да надживеят много други от основните компоненти на изпарителните глави. Най-вече – памука.

Памукът не се справя така добре с непрекъснатите процеси на нагряване и охлаждане. Да се кисне постоянно в захар и растителен глицерин определено също не му понася добре. В допълнение, след като свърши основната си цел да доставя удоволствието от течностите на крайните потребители, памукът помага и за почистването на устройствата. Той събира остатъците от изгарянето на течностите в пукнатините от структурата си. Всичко това прави памука най-слабото място в една изпарителна глава. А най-лошото е, че дори не може да се замени при предварително сглобените глави. Всичко в тях е толкова добре прибрано и подредено, че когато памукът вече не става за нищо, дори и намотката да е все още в добро състояние, изпарителната глава отива в боклука.

Благодарение на това обаче назря нова вълна на вейпъри, които сами сглобяват намотките си в изпарителни глави. Това им позволява да подменят памука всеки път, когато решат, че е време. По този начин почистването става по-лесно от всякога. Премахваш стария памук, почистваш металните намотки от натрупванията, поставяш нов памук и се връщаш с пълна сила обратно на улица „Вейповска“.

Защо съдържанието на метал в нагревателните намотки има значение?

Защото той може да ти помогне да се насладиш максимално на вкусовете и облаците от пара или да срине изцяло удоволствието ти, правейки го посредствено.

Нека предположим, че си се решил да си направиш собствена нагревателна намотка. Обикновено имаш 2 възможности: да си купиш готови и вече навити или да ги навиеш сам. Това, което истински ще се отрази на изживяването обаче е какъв тип метална тел ще използваш.

Уви, разполагаш с малко възможности, затова трябва да избираш разумно. Ако твоят МОД поддържа функция за контрол на температурата, то можеш да си закупиш намотки или тел от чист никел или титан. Никелът, за съжаление, е доста мек метал и лесно се деформира, което означава, че ще ти се наложи често да сменяш намотките. Титанът, от друга страна, е много по-издръжлив, но при високи температури започва да оксидира и може да те отрови. Тук все още никой не е провел достатъчно изследвания как се отразява при вейпинга това нагряване, освен това се предполага, че ти контролираш температурата и не би трябвало да се достигат твърде високи стойности, но все пак съществува риск.

Ако пък устройството ти не разполага с контрол на температурата, можеш да заложиш на сплав от никел и хром – бащата на всички метали, устойчиви на високи температури. Единствен минус е, че съдържанието на никел в тази сплав я прави малко по-неустойчива, спрямо текущият шампион в света на намотките: канталът или сплавта от желязо, хром и алуминий.

Разбира се, винаги можеш да заложиш и на неръждаемото желязо, което е чудесен избор, ако търсиш температурен контрол и висока издръжливост. Цената му е по-висока, но предлага дълъг живот и безопасност.

И ако дотук не си успял да си харесаш нещо категорично, то на сцената идва нещо, появило се съвсем скоро. Изпарителните глави с керамика, които предлагат устойчивост далеч над тази, осигурена от всеки един метал. Сега ще пристъпим към тях, но преди това е добре да знаеш някои основни тънкости на занаята.

Как да удължиш живота на изпарителната глава в 4 лесни стъпки?

За да си сигурен, че се грижиш максимално добре за нагревателните намотки и своята изпарителна глава, без значение дали е купена сглобена или не, има основни правила, които можеш да спазваш:

  • Използвай течности с по-ниско съдържание на захар. Десертните течности натоварват намотките и по-осезаемо намаляват живота им.
  • Използвай по-ниска мощност. Температурата е враг номер едно на всяка нагревателна намотка.
  • Поради същата причина, дългото и непрекъснато нагряване и пушене от електронната цигара води до сериозно загряване на намотките.
  • Увери се, че си намокрил добре памука около намотките, преди да използваш нова изпарителна глава. Нагряването на нова глава, когато памукът е дори леко сух е най-сигурният път към окислението.

Основният въпрос: Керамичните нагревателни намотки претендент ли са за титлата?

Керамиката се превръща в нещо като култ. Все повече неща се произвеждат от този материал и беше само въпрос на време, преди някой да реши да го вкара и във вейп продуктите.

Към днешна дата, два вида керамични изпарителни глави могат да се срещнат на пазара. Първата е микропореста керамика, под формата на цилиндър, която има тел в структурата си. Металната тел служи за нагряването, а керамиката изпълнява ролята на памук. Електронната течност попива в невидимите пори на керамиката и когато тя започне да се нагрява, течността се изпарява. Този вид нагревателни намотки обаче не предлагат истински значимо предимство в устойчивостта, спрямо металните.

Вторият вид намотка представлява метална тел, покрита с емайл от керамика. Тук отново се появява необходимостта от памук, но тъй като керамиката е без пореста структура, увреждането от използваните течности е нищожно за нея. Когато се смени памука в такава конструкция и се почисти керамиката, намотката започва да изглежда като нова.

Сигурно се чудиш какъв е недостатъкът на тези керамични нагреватели? Всъщност са два.

  1. Цената им е значително по-висока.
  2. Трудни са за намиране.

Към момента, водещ производител на изпарителни глави с керамика са Vaping Outlaws от Великобритания със своя Para Tank, който се предлага на много малко места и рядко с намаление.

Докато очакваш нововъведенията при изпарителните глави

Междувременно, преди да пристигне следващата голяма иновация и на нашия пазар, има много неща, с които да удължиш живота на твоите устройства.

  • Можеш сам да сглобиш най-добрата изпарителна глава за твоите нужди;
  • Да накисваш добре памука в течност, преди да използваш главата;
  • Да намалиш мощността и да не нагряваш продължително главите;

И всичко това ще добави дни на живота на твоето устройство в дългосрочен план.