TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Кое е по-добро - iQOS или електронните цигари?


По темата говори видният основател на форума e-cigarette-forum.com и съосновател на платформата vaping.com, Оливър Кършоу (Oliver Kershaw). Всички размисли и въпроси са разисквани от първо лице.

Е, какво всъщност представлява iQOS и как се държи в реална експлоатация?

Малко преди Коледа прекарах доста интересна седмица с iQOS. Купих си продукта почти веднага след пускането му на пазара в Лондон и реших, че мога да му отдам нужното време, за да го усетя напълно. Старателно прибрах всичките си други придобивки за вейпинг и снус, след което се отдадох изцяло на подема на HEETS вълната (нагряващата тютюнева система, която извлича само парите от тютюна, без да образува дим).

Около началото на годината изцяло се изясниха идеята и мащабите на амбициите на Philip Morris International. В началото на февруари, същите пуснаха нов уебсайт, който умело и доста настървено представи драстично променен своя корпоративен облик. Този PMI твърди, че „Гради бъдещето без дим“, подготвяйки се да бъде флагмана-освободител на света от дима и цигарите.

Каквито и да са чувствата ви за тютюневата индустрия, това изявено намерение е доста внушително за компания, която текущо е най-мащабната в цял свят по продажби на тютюневи изделия (поне докато сливането на BAT & Reynolds не приключи). Мога да предположа шока, през който обществените организации за здравеопазване преминават в момента, докато се борят с идеята дали да приемат тези думи на PMI или да ги отхвърлят като поредната корпоративна злоупотреба от най-големите врагове на общественото здраве.

Разбира се, този техен никотинов продукт си остава тютюнево изделие. Което само по себе си означава, че продуктът си е направен изцяло от тютюн. (Ако това може да бъде достатъчно добро определение по стандартите на Агенцията за контрол и храните на лекарствата)

Но, тук бих искал да отбележа няколко неща:

  1. Тютюневите изделия не винаги и не във всички условия се считат за вредни. Вредите могат да обхванат доста голям диапазон, който включва безопасните никотинови дъвки и стига до екстремни крайности, опасни за здравето. Снуса на Gothiatek, например, е една от най-безопасните форми на тютюн (макар и разликата между него и други форми на тютюн, който се дъвче да бъде много малка), но въпреки това тютюнопушенето си остава катастрофално за общото здраве.

  2. iQOS представлява тютюнево изделие, а не изпарител от рода на електронните цигари, поради което PMI не би, вярвам, решила да прави, каквито и да било маркетинг стратегии в съчетание с продукти за вейпинг. В моите очи е ясно, че iQOS планира да заеме свое собствено място в редиците на тютюневите продукти в пазарните пространства.

  3. Въпреки всичко, PMI не отхвърля напълно вейповете и тяхната категорията. Те поддържат свой продукт, наречен Mesh, който все още опипва почвата на територията на Обединеното кралство. Дали той ще просъществува или ще замре зависи изцяло от неговите качества и заслуги, но едно е ясно. Малко вероятно е той да получи подкрепата, която PMI осигурява на iQOS (освен ако не се докаже на пазара, разбира се). Компанията, която рекламира вейпинг устройството е Nicocigs и беше придобита от PMI преди няколко години.

  4. С всеки изминал ден, разговорите с множество контакти сред цигарената индустрия разкриват, че PMI планира да направи масивно пробиване на глобалния пазар и работи по въпроса. Европа, Япония и Великобритания вече са обхванати от добре подготвени маркетингови кампании, които са в действие. Допълнително, съвсем скоро беше обявено, че Altria, посестримата компания на PMI, събира сили и ресурси за силна "атака" на пазарите в САЩ.

Всичко това се очертава да бъде доста, доста интересно…

Простете ми многословното предисловие, но това са нещата, които грабнаха най-силно моя интерес по темата. Ако сте дошли тук, за да откриете всъщност как точно изглежда продукта, какви са били вижданията ми, докато го разопаковах или епично и техническо остроумно коментиране на възможностите на iQOS, то съвсем скоро ще бъдете задоволени, гарантирам ви. Но преди това искам да ви кажа как точно усетих времето с продукта, след като прекарах известно такова ползвайки го:

Нека започнем с усещането, което iQOS оставя, докато е в устата ви и „Смейпва“ (о, нима отново го направих? Новият ми глагол за употребата на това устройство)

Усещане: Всяко вдишване доставя бързо и силно усещане, „удар“ за сетивата. Има лека нотка, която се задържа в гърлото малко по-дълго, но не е нищо неприятно. Отчетлива, но ефимерна. Изпаренията от тютюна не са прекалено наситени и не оставят вкус или дъх в устата.

Визуализация: По отношение на облака, който обикновено се появява при издишване, този е приблизително същия, като очаквания от тютюнева цигара. Достатъчно видим е, за да не бъде незадоволителен, но обемът е значително намален, в сравнение с обикновена цигара и освен това се разсейва бързо.

Миризма: Този рецептор определено се засяга. Има миризма на тютюн, но не и на тютюнев дим. Лек, приятен аромат, който е значимо по-малко остър от цигарения дим. Смейпвах в няколко различни заведения и никой не се е оплаквал. Взети заедно, миризмата и по-малкото дим/пара приближават iQOS към възможността за незабележима и ненатрапчива употреба.

Ефект: Това вече си е феноменално и противно на логиката. Има много, много сходен ефект до тютюнопушенето. Усеща се като пушене. Не съм опитвал цигара от 7 години насам, но това усещане бързо ме пренесе назад до психосоматичните и физични ефекти от пушенето на тютюн: много присъща замаяност, която си мислех, че е свързана с въглеродния оксид, но е възможно да се дължи и на активните алкалоиди, съдържащи се в тютюна.

Бях изключително учуден, че получих този ефект от iQOS. Дори сега не съм все още сигурен как точно ме кара да се чувствам това. Не бих казал, че беше неприятно, беше познато, но не беше и приятно. За дългогодишен вейпър, ползвател на електронни цигари, усещането беше леко странно и обезпокоително, но не и лошо.

Задоволение: iQOS определено свърши добра работа. Успях да заместя напълно типичните си привички за консумация на никотин (чрез снус или никотинови течности) с устройството, използвайки между 10 и 15 HEETS цигари на ден. Не бих казал обаче, че ми хареса, колкото вейпинга, защото… Ами, защото не е същото. Липсват вкуса, обема на парата, усещането. По мое мнение, парите на електронните цигари са по-добри, но може би iQOS просто е насочено повече към активните пушачи и би било добре за тях. Тук не бих могъл да отсъдя обективно, тъй като много отдавна не съм активен пушач.

Здравословен ефект: Открих, че дробовете ми не се чувстват затормозени по никакъв начин. Нямаше никаква тежест и дразнение. Спомням си дните, когато пушех – в дадени моменти, когато се опитвах да се откъсна от пушенето, се събуждах след поредния цигарен гуляй и усещах дискомфорт в дробовете си. Това не се прояви при мен с iQOS. В това отношение, разлика между вейпинга и iQOS няма. Държа да отбележа обаче, че на този етап не споменавам нищо по отношение на безопасността на iQOS все още.

Видими признаци за катран: Върха на филтъра от използвана HEET цигара е с наблюдавано леко пожълтяване, но определено няма нищо общо с пожълтяването при обикновените цигари. Определено би ми било интересно да наблюдавам салива тестове (smoke-spit test) за сравнение между двете. (Нека ви подскажа. Това може да се случи с помощта на… YouTube!)

Дизайн на продукта

Чувствам се леко тъжен и притеснен, че виждам така нещата, но iQOS са постигнали малка катастрофа по отношение на продуктовия си дизайн. Има редица проблемни точки и всичко това допринася за продукт, който не би могъл да бъде по-различен от истинска цигара и наподобяване на процесите на пушене, дори и да се бяха опитали да го постигнат от компанията. Да, пушенето си е цял кошмар. Постоянно имаш нужда от запалка, дрехите и косата ти излъчват миризмата на цигари, съобразяваш се с местата, където може да се пуши и ти трябва пепелник или кошче в близост. Но реално това е всичко около драмата. Това е тегобата на тютюнопушенето. Хипотетично, продукт, който цели да заеме мястото на тютюнопушенето би следвало да отстрани тези социални петна и едновременно да бъде задоволителен и лесен за употреба – запазвайки социалната страна и „ритуала“, без да добавя негативните страни. Тук е точката, в която нещата тръгват надолу за iQOS…

За начало, ако сте решили да бъдете ползватели на iQOS, трябва да свикнете да носите със себе си немалък набор от неща. Трябва ви пакета с цигари (HEETS), iQOS устройството, а ако пътувате някъде ще са необходими и почистващи аксесоари, плюс зарядно устройство (microUSB). О, да, почистващи аксесоари! iQOS прилича повече на лула, отколкото на цигара. Устройството изисква определена отдаденост и грижа по поддържането му, затова се продава с малки почистващи пръчки, които ще трябва да впрягате в употреба на всеки 3 или 4 дни, за да отстраните натрупаните остатъци от тютюна по вътрешните части на iQOS.

В началото нещата може и да изглеждат отлични, но с времето си представям колко хора ще намират това почистване за още едно задължение. Ще продължат да си използват устройството, вдишвайки все повече отпадъци, докато се стигне до момент, в който нещата изглеждат ужасно и с неохота ще трябва да се почисти натрупаната мръсотия. Това определено се отразява и на нагревателя, откъдето идва и друг много подходящ въпрос - „През какъв период е удачно да се сменя нагревателя?“ (хм, най-вероятно, когато започне да изглежда наистина зле!). Какво е решението на този проблем не бих могъл да кажа, но ако бях iQOS инженер, то това щеше да бъде проблем с най-висок приоритет.

Други негативни страни на iQOS:

Остатъците от цигарите. Дразнещо, но липсата на пламък, означава, че нищо не изгаря и всичко, което влиза, трябва после да излезе (макар и леко опърлено).

Зареждането след всяко пушене. Трябва да включвате iQOS към зарядното след всяка цигара за няколко минути. Това придобива досаден характер, особено ако искате да изпушите няколко цигари една след друга.

Залепването на цигарите за устните. Случвало ми се е да извадя цигарата от устройството, докато си пуша, което, сами се досещате, до какво води. Тютюнът се разпилява вътре в iQOS и навсякъде по и около мен.

Капацитетът на батерията. Струва ми се, че за сериозните консуматори на тези цигари, батерията може да се окаже доста малка и да се получи така, че на ден имате нуждата да „изпарявате“ повече тютюн, отколкото машината може да понесе с едно зареждане.

Общ изглед и перспектива

След всичко написано, обрисувано и изпитано си зададох въпроса „Ще пожъне ли iQOS успех?“.

Да, ще пожъне – но успехът е доста уклончиво понятие. За мен успехът се равнява на голям спад в броя на пушачите, докато за PMI успехът може да се равнява на повече придобити печалби, докато те развиват и рекламират своите корпоративни мантри.

Не се двоумя дори за секунда, че PMI ще постигне своята версия за успех. Дали ще успее да намали броя пушачи обаче? Никой не би могъл да каже, но PMI твърдят, че са успели успешно да повлияят на повече от 1 милион хора в цял свят към този момент.

Ясно е още, че технологията, при която няма пламък и горене, а само нагряване е достигнала своя момент да узрее. Тютюневата индустрия има своята история по отношение на неуспешно стартирани кампании от този род, но звездите изглежда, че се подреждат в една редица този път и PMI залагат всичко на успеха. Те разполагат с необходимите ресурси да го направят и изграждат изумителна мрежа от дистрибутори, а това значи доста печалби. Освен това, те могат да си позволят да поддържат продукта в дългосрочен план, което им дава възможност да го развиват постепенно.

Има ли причина пушачите да се насочват към iQOS, ако електронните цигари и вейпингът са наистина добра практика?

Вейпингът направи глобално нашествие в сферата на пушенето – макар повече в страните, в които беше по-благоприятно това, като Великобритания и Франция. Това, силно вярвам, дава сила и увереност на PMI да вярва, че ще успее – нуждата от продукти, които да носят по-малък риск за здравето. Въпросът е кой подобен продукт ще успее.

От моята гледна точка, вейпингът е в застой от известно време. Моделът с китайски хардуер и произвежданите никотинови течности дългогодишно служи добре на своите ползватели, както и продължава да прави, но истинските пробиви в технологията все още не са видими и налични. Разбира се за това са отговорни и странични фактори, като липсата на ясна информация от страна на правителствените организации и здравните институции, които по-скоро объркват пушачите с противоречива информация.

По отношение на безопасността: Могат ли пушачите да се доверят на iQOS?

Нямам никаква идея дали iQOS има някакви реални предимства пред вейпинга. Поне на този етап.

Въпреки това, сред обществото циркулира информация, която обединява идеите и мненията, че електронните цигари са далеч по-безопасни от тютюнопушенето. Кралската лекарска колегия оценява е-цигарите като устройства, които носят по-малко от 5% от вредите, идващи с тютюневите цигари. PMI, от друга страна, смята, че позиционира iQOS като устройство със вреди, равняващи се само на 10% от тези на обикновените цигари.

Всичко това го намирам за доста интригуващо. Лично на мен ми направи впечатление разликата в цифрите, но никъде не намерих стойностна информация, която да обяснява разликата между тези 5% и 10%. Всъщност 10% в този контекст далеч НЕ са равни на двойно повече вреди, спрямо петте процента на е-цигарите. Нека обясня:

Бях покрусен, на първата конференция за електронни цигари (E-Cigarette Summit), когато учените там представиха, след въпрос, данни, според които смятат, че вейпингът носи само 1/20 (5%) от рисковете на тютюнопушенето. Някои от коментиращите там по-късно разкритикуваха (уместно), че това е погрешно представяне на нещата, изтъквайки, че продукт, който е 5% вреден, колкото пушенето си остава доста вреден продукт, а това не е никак разумна политика.

Но тук има нещо интересно относно тази пет процентна стойност. Това очевидно не е действителна оценка на риска. Това е просто статистическа спогодба. Тези 5% са праг на значимост, при който определен „резултат“ е отчетен и отсъден. С други думи, ако електронните цигари създават риск, по-малък или равен на 5% от риска от тютюнопушенето, то ние никога не бихме могли да изясним и измерим кои точно 5% от рисковете са в следствие на вейповете. Не е ясно дали наистина ще се причинят щети и в какъв период, поради което не може да се наблюдават и свържат с конкретно този продукт. Затова учените излизат с процентно решение, но всъщност контекстното му значение е „значително безвреден“.

Десетте процента обаче са нещо съвсем различно. Ако един продукт носи 10% от вредите на друг, то ние ясно ще можем да наблюдаваме и отчетем вредите, които iQOS създава сред пушачите с времето и тези вреди ще могат да се свържат директно с този продукт.

Иронично в случая е, че медицината не може реалистично да даде оценка дори и за тези 10% и какво биха могли да причинят на здравето. За пушачите, които взимат сериозно темата, това си представлява дилема.

В най-добрият случай, ако iQOS представлява една десета от опасността от тютюнопушенето, то пушачите би трябвало поне да заменят цигарите с устройството, започвайки веднага. Такова би следвало да е възприятието. С времето, много по-ясна картина ще се обрисува, изобразяваща безопасността на различни продукти. Хора като Маркъс Мунафо (Marcus Munafo) развиват уникално биометрични скенери, които ще измерват данните.

След всичко казано, в заключение може да се каже, че това, което PMI прави е напредничаво и умно. Те навлизат в зоната с продукти, които са алтернативни доставчици на никотин, предлагайки основен продукт, към който да преминат пушачите. Тук вече не става дума за „iQOS или електронна цигара“, а за съвсем друго послание. Те изпращат съобщение, което казва „Ето продукт, който е по-безопасен от обикновените цигари, но ги наподобява напълно, затова защо не го опитате?“.

Решение, което ще се разгърне изцяло в полза на най-голямата компания за цигари в световен мащаб, която вече е поела по пътя към дистрибуцията.

Лично аз, все още вярвам, че вейпингът има много повече потенциал в дългосрочен план от този тип системи за нагряване на тютюна.

П.С. Обещавам никога да не използвам думата „смейпвам“ отново!