TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Какво съдържат течностите за електронни цигари

За последните няколко години така нареченото алтернативно пушене или димене стана все по-популярно. На първо място така не се тровите, а и освен това не се налага да се отказвате от удоволствието да пушите, както електронни цигари с никотинови, така и с безникотинови течности.

Течността за електронни цигари включва 3 основни компонента:

  • Пропиленгликол;
  • Глицерол;
  • Никотин.

Състав на никотиновите течности

  • Пропиленгликол е вещество без цвят, има сладък вкус, практически без мирис и е лесно разтворимо във водата. Пропиленгликолът се използва в производството на козметика, в химическата, хранителната и фармацевтичната промишленост. При електронните цигари той се явява един вид свързващ елемент между останалите компоненти, улесняващ освен това транспортирането на парата в белите дробове при вдишване. Проучванията показват, че той и всички подобни съставки са напълно безвредни за организма, освен това е разрешен за употреба във всички страни.
  • Глицерин е маслено прозрачно вещество, което се използва широко в медицината, козметиката, химическата и хранителната промишленост. При е-цигарите се добавя, за да е по-наситена парата и да има по-плътен и сладък вкус. Изцяло безвредно е и не е опасно за здравето.
  • Никотинът в течността е единственото вещество, което може да се нарече вредно и то не изцяло, тъй като за разлика от конвенционалните цигари тук той е медицински и пречистен. Именно затова е много по-лесно малко по-малко да се справите с тази зависимост и да изберете алтернативното димене с електронни цигари, което е безопасно и не вреди на здравето ви. Освен това е важно да се добави, че има както никотинови, така и безникотинови течности.

Допълнителни компоненти

  • В допълнение към горните три елемента, в зависимост от вида на устройството и компанията, която ги произвежда, могат да се добавят и следните съставки.
  • Вода – тя не е задължителна и не се добавя винаги. Използва се в пречистен вид с цел да се намали концентрацията на другите съставки. Това разбира се не оказва влияние на качеството на самата смес;
  • Ароматизатори – те отново не са задължителна съставка. Добавят се с цел парата при издишване да има приятен вкус. Имат естествен произход и са изцяло безвредни;
  • Други – при някои течност се добавят и различни други добавки, които обаче могат да имат неясен произход и да не са безвредни за здравето. Това се случва, ако си закупите течности на непроверени производители, затова съвета ни е да пазарувате само от доказани марки.

Видовете смеси могат да бъдат различни, а именно в зависимост от съотношението на всички вещества, които влизат в състава. Основните типове са традиционни, меки и силни.

Традиционният тип се състои от всички основни компоненти. В зависимост от производителя, вида на сместа и нейната сила, пропорциите на веществата могат да бъдат различни. По-голямата част от този състав е пропиленгликол (55-62%). Никотинът и ароматите се съдържат в малки количества (никотин - от 0% до 3,6%, аромати - от 2% до 4%). С тези смеси парата при дименето е плътна.

Основният компонент на мекия тип е глицерин (около 80%). Ароматизаторите и никотина в този вид смеси са в същото количество, както в традиционния тип. Вкусът е мек, а когато се дими, се образува голямо количество пара.


При силните течности характерното е това, че в съдържанието им влиза около 65% до 95% пропиленгликол. Останалата част на състава е пречистена вода, добавени аромати и никотин. Разликата с другите видове е липсата на глицерин. С тях се освобождава малко количество пара.