TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Какво съдържат тютюневите цигари и как пушенето причинява рак?

В последната статия от блога на 7puffs, разисквахме какво представлява съдържанието на течностите за електронни цигари. След обсъждане, като естествено продължение на темата, ни се стори удачно да покажем какво е съдържанието и на тютюневите изделия.

В тази тема ще откриеш точно това, както и какво причиняват вредните вещества на тялото ти, ако избереш традиционните цигари пред алтернатива на пушенето.

Какво се съдържа в тютюневите изделия?


Най-просто казано, цигарата представлява тютюн, обвит в парче хартия. Зад тази семпла обвивка обаче се крие нещо по-сложно като определение. В състава на една тютюнева цигара, включително когато тя се запали, по всяко време се освобождават над 5 000 различни химикала. Над 70 от тях са причинители на рак, а много други са отровни, според изследване на Международната агенция за изследвания върху рака (IARC).

Въпреки това, тази информация рядко действа отблъскващо на пушачите на тютюн. Точно както с неприятни образи по кутиите с цигари, така и с това същите се примиряват. С други думи, масовата част от пушачите приемат, че си вредят и сами избират да го правят. Лошото в случая е, че тези химикали не вредят само на тях. Веднъж запалена, цигарата започва да гори и от края ѝ се освобождава дим в атмосферата. В този дим се съдържат почти всички опасни химикали, които се приемат и от пушача, но с разликата, че димът засяга всички, които стоят в близост.

Всеки от нас има близки и никой не би искал да бъде отговорен фактор за тяхното разболяване. Във втората част на статията ще откриеш именно тази информация – как тютюнопушенето вреди и причинява рак. Преди това обаче нека задълбаем повече по отношение на състава на цигарите и химикалите в него.

Цигарите съдържат различни по произход химикали. Някои са естествено присъщи за тютюневите растения и са неизбежни. Други обаче се абсорбират от растенията чрез почвата, въздуха и използваните торове. Трети се получават по време на обработката на тютюневите листа и подготвянето им за последващи манипулации. А в определени тютюневи компании, допълнително се добавят конкретни химикали, за да се постигне определен ефект. Всичко това в съвкупност присъства в дима, който излиза от горящия край на цигарите. В следствие на горенето и високата температура, този дим притежава същите химикали във високи нива, както и определени нови, които се появяват конкретно при този процес.


Истината е, че има една голяма част от химикали, които са толкова вредни, че могат да се познаят по употребата им, която влиза в сила в други производства. Именно тези вещества са познати като причинители на рак:

 • Бензен – промишлен разтворител, извличан от суров нефт
 • Арсен – отрова, използвана в консервантите за дърво
 • Кадмий и олово – използвани в много от батериите
 • Формалдехид – известната субстанция, използвана в морги, научни лаборатории и в производствата на бои
 • Полоний-210 – силно радиоактивен елемент
 • Хром – използван елемент за направата на бои, багрила и сплави
 • 1,3-Бутадиен – елемент, участващ в направата на гума
 • Никел – използван, за да защитава металите от корозия
 • Винил хлорид – използван за производството на пластмасови и винилови продукти
 • Берилий – вещество, което се среща в ядрени реактори
 • Етилен оксид – дезинфектант, използван за стерилизиране на болнично оборудване
 • Полициклични ароматни въглеводороди – група от опасни химикали, увреждащи ДНК структурата
 • Орто-Толуидин – използва се за производството на хербициди
 • 4-аминобифенил и 2-нафтиламин – използвани в производството на бои до официалната забрана за употреба в ЕС

За капак на всичко това, специална група нитрозамини се прибавя към структурата на тютюна, бидейки специфична за него, и представлява група от химикали-причинители на рак.

Написаното дотук, уви, не е новост. Много здравни организации широко разпространяват тази информация, наред с опасностите, но хората избират да ги игнорират. Именно затова, 7puffs.bg вярва, че е важно да продължи да се разпространява информацията. Най-полезното мнение, което здравните специалисти дават е, че човек може да помогне най-много на себе си и близките си, като се откаже от тютюнопушенето завинаги. За целта има изградени специални горещи линии в света, както и различни организации, които са в помощ на зависимите от тютюневи изделия.

Ние също подкрепяме мнението за отказ от тютюнопушенето и напомняме, че съвет на лекарите е да се премине към друга по-лека и безвредна алтернатива с оглед постепенното елиминиране на вредния навик.

За да си съставиш обширна представа за вредите от тютюна, в следващите редове ще откриеш как той и химикалите в цигарите действат върху тялото.

Как и защо тютюнопушенето причинява рак?Тютюнопушенето е най-голямата и същевременно най-лесно предотвратима причина за появата на рак. В следствие на години в провеждане на изследвания относно връзката между тютюнопушенето и рака, днес тя е напълно ясна. Тютюнопушенето е отговорен фактор за всеки 3 заболявания от рак от общо 20, както и за всеки 1 смъртен случай от общо 4, в следствие на болестта. И това е само на територията на Великобритания.

Добрата новина обаче е, че голяма част от животите на тези хора е възможно да бъдат спасени, като се спре тютюнопушенето. Ако ти търсиш начин, за да се откажеш от този навик, свържи се с лекар или фармацевт, или потърси безплатна помощ за отказ от цигарите в интернет.

Кои видове рак са причинени от тютюнопушенето?

Тютюнопушенето е отговорно за повече от 15 вида рак, сърдечни и белодробни заболявания. Всички те се причиняват от химикалите, които нахлуват директно в кръвния поток и влияят върху цялото тяло.

Част от регистрираните случаи на ракови заболявания, в следствие тютюнопушенето, засягат органи като:

 • Носа и синусите
 • Устата
 • Горната част на гърлото
 • Ларинкса
 • Хранопровода
 • Белите дробове
 • Черния дроб
 • Стомаха
 • Бъбреците
 • Панкреаса
 • Червата
 • Яйчниците
 • Пикочния мехур
 • Шийката на матката

Тютюнопушенето е причина дори за левкемията. Всички тези видове ракови заболявания са били изследвани на територията на Великобритания от здравната организация Cancer Research, специализирана в подобен род проучвания. Следващата инфографика показва колко чести са случаите на ракови заболявания в някои от по-горе изброените органи (в същия ред) сред жителите на страната. Колкото по-големи са кръговете, толкова по-големи са рисковете и наблюдаваните случаи.


Заключението, до което е достигнала здравната организация е, че тютюнопушенето е отговорно за 7 от общо 10 случая на рак на белите дробове на територията на Великобритания. Шансовете за оцеляване след рак на белите дробове са най-малки от всички други видове рак. Това е и най-разпространената причина за смърт от рак в страната.

Освен общите органи, които засяга тютюнопушенето обаче, то се отразява пагубно и на жените. Засяга както яйчниците, така и шийката на матката, с което влияе и върху зачеването или плода, ако такъв има. В допълнение, има данни, че тютюнопушенето може да увеличи рисковете от рак на гърдата, макар и да се смята, че такова увеличение би било малко.

Може ли нещо да повлияе рисковете от рак при тютюнопушене?

Пушачите на тютюн имат многократно повишени нива на рискове от белодробно раково заболяване, в сравнение с непушачите. Какви точно цигари се употребяват няма никакво значение. Няма безопасен начин за консумация на тютюн.

Наличието на филтри и цигари с ниско съдържание на катран оказва нищожно влияние – рисковете от белодробно раково заболяване остават също толкова високи, колкото и на средностатистическите пушачи. Причината за това може би се крие в промяната на навиците на пушачите, когато регулират някакъв трети фактор. Например, за да задоволят глада за никотин, някои пушачи вдишват по-голямо количество от цигарения дим или започват да пушат по-често цигари.

Последното, съвсем логично, води до повишени рискове от рак. Именно намаляването на броя консумирани цигари на ден е първата стъпка в положителна посока, ако отказването на цигарите е трудно или непостижимо действие. Но дори и в намалени количества, тютюнопушенето остава вредно, затова основна цел трябва да бъде пълното елиминиране на вредния навик.

Колкото по-рано, толкова по-лесно ще се възстанови тялото. Учени са открили, че всъщност най-голямо значение за повишените рискови нива от рак имат не количеството изпушени цигари на ден, а годините употреба на тютюневи изделия. Например, консумацията на една кутия цигари на ден, в продължение на 40 години е по-опасна, отколкото консумацията на две кутии цигари на ден, в продължение на 20 години.

Предвид последното, често срещано е прибягването към водене на здравословен начин на живот, който да компенсира вредите от тютюна. Уви, това не може да възстанови организма. Най-доброто решение за по-добро здраве и намален риск от различни заболявания е пълният отказ от тютюнопушене.

Как тютюнопушенето причинява рак?

Основният начин, по който тютюнопушенето води до ракови заболявания е чрез нарушаване на ДНК структурата, включително ключови гени, които защитават тялото от рак. Част от химикалите, присъстващи в състава на цигарите, които доказано причиняват ДНК увреждания са бензен, полоний-210, бензо(а)пирен и нитрозамини. Но те не са единствените вредители.

Макар увреждането на ДНК структурата на тялото ти да е нещо много лошо, то още по-лошо е, че тези вредители се комбинират с други от състава на тютюневите изделия. Например, хромът помага на отровните вещества като бензо(а)пирена да се прилепя по-здраво за ДНК структурите, увеличавайки рисковете от сериозни вреди. Химикали като арсена и никела влияят негативно върху способността на организма да поправя повредените ДНК клетки, а с това вероятността увредени клетки да станат ракови се увеличава.

Към всичко това се прибавя и факта, че пушачите се справят по-зле с токсични химикали, отколкото непушачите със здрави дробове и кръвни тела. Отново отговорни за това са химикалите в цигарите, които пречат на телата на пушачите да неутрализират или изхвърлят токсини, подкопавайки имунната система.

Колко време отнема на тютюнопушенето да стане причинител на рак?

В повечето случаи са необходими много години, ако не десетилетия, в които увредените ДНК клетки да станат причина за образуването на рак. По презумпция, телата ни са способни да се справят с определени увреждания, но когато непрекъснато се поемат голям брой химикали и вредители, това става трудна задача. Това, което причинява рак обаче е натрупването на увреждания в една и съща клетка с времето.

Изследване показва, че за всеки 15 изпушени тютюневи цигари, в ДНК структурата настъпват промени, които могат да превърнат дадена клетка в канцерогенна. С оглед на това, съветът на здравните експерти е тютюнопушенето да се спре, колкото се може по-рано.

Имай предвид, че на тялото са му необходими над 10 години, за да възстанови здравословното си състояние след дълготрайно тютюнопушене. Помисли дали не е време да намериш алтернатива на тютюнопушенето сега!