TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Какво се случва, когато замениш тютюневите цигари с електронни?

Откажи тютюна, не отказвай навика

Непрекъснато се говори и пише в огромни обеми за неминуемите ползи от преминаването от пушене на тютюневи изделия към употребата на електронни цигари и други вейпинг продукти. Но какво действително се знае за тези промени по отношение на времето им?

Освен качествените продукти, знаеш ли, че всъщност подобренията в организма започват да се проявяват мигновено?

Продължи да четеш, за да научиш какво точно се случва в тялото ти, когато решиш да се откажеш от цигарите и да ги смениш с никотинови течности. Наблюдавай как процесите започват да се случват от 1-та минута, та чак до 10-та година.

                                       

8 часа по-късно

Само 8 часа след последната цигара и тялото ти започва да изпитва подобрение. Именно в този период количеството кислород в кръвта започва да се възстановява до оптималните си нива. А с повишените нива на кислород идват и редица други подобрения в тялото – по-добро кръвообращение, сетивата се изострят, мускулите и органите започват да работят по-добре.

Тези ефекти се наблюдават не само при тотален отказ от вредния навик, но и при цялостното преминаване към електронни цигари. Това е възможно, благодарение на парата, която се произвежда от електронните цигари и не съдържа въглероден окис, какъвто се съдържа в тютюневите изделия. Тази липса позволява на тялото да започне да се пречиства от натрупаното съдържание на въглерод, погълнат чрез количеството изпушени цигари, а това допълнително освобождава място за още по-високи нива на кислород. А, на теб, както и на много други, е известно, че кислородът ни поддържа живи и е важно да поддържаме количествата му в тялото.

24 часа по-късно

С постигането на 24-часова абстиненция от тютюна, организмът е почти изцяло пречистен от натрупаните въглеродни окиси и идва ред на белите дробове, които започват да се детоксикират. Този процес отстранява всички токсини и слуз, натрупали се до момента. За да се възстанови напълно този орган е важно да не се приемат повече токсини и нивата на кислород да са се нормализирали.

Липсата на вредни токсини в течностите за електронни цигари решават проблема със запазване на навика за прием на никотин, но без негативните последствия.

48 часа по-късно

На вторият ден се връща усещането за храната, което се притъпява от тютюна и малките изгаряния, в следствие на температурата на горенето му. Тялото започва да показва признаците на благодарност и увеличава апетита, правейки храните и напитките много по-приятни, отколкото през периода на тютюнопушене. Но не всичко свършва тук, след 48 часа носовите рецептори се прочистват и възприемат много повече аромати, които преди не са могли.

Отново липсата на токсини е отговорна за регенерирането на сетивните рецептори в устната кухина и носа.

72 часа по-късно

С по-добро дишане, по-добре захранени органи и мускули, повишен апетит и изострени сетива, никак не е чудно, че тялото започва да укрепва и да проявява повишени нива на сила. Обикновено след 3-я ден, хората, които спрат тютюневите цигари забелязват, че дишането им е по-добро, сутрин се събуждат по-отпочинали и по-рядко ги боли глава.

Катранът от цигарите вече не се приема от тялото, с което запушванията по бронхиалните тръби се отстраняват и възпаленията, придружени от дразнене, намаляват. При достатъчно дълго време на абстиненция, дихателната система успява да се изчисти напълно, с което се наблюдават и пълните ефекти от това.

3 до 9 месеца по-късно

Затрудненото дишане, хриповете, кашлянето и липсата на достатъчно въздух и енергия се превръщат само в лош спомен за хората, които успеят да се въздържат от цигари за 3 до 9 месеца. Същото важи и за тези, които решат да ги заменят напълно с вейпинг продукти.

Опасните натрупвания в белите дробове са изчистени, функцията на дихателната система е подобрена и стълбите, хълмовете или планините вече не изглеждат като невъзможни за изкачване обекти.

5 години по-късно

В дългосрочен план, ефектите от липсата на тютюн в живота стават много по-значими. Само 5 години след последната цигара, рискът от сърдечен удар се намалява с около 50%. Колкото по-дълго цигарите отсъстват от живота на един пушач, толкова повече се намалява и този риск.

За щастие на всички вейпъри, множество организации успешно доказват, че при електронните цигари този риск изначално е крайно нисък, благодарение на липсата на токсини в течностите, с което клетките на сърцето не се увреждат.

10 години по-късно

Една от най-важните ползи за тялото обаче идва едва след 10 години. Рискът от рак на белите дробове успява да спадне наполовина след повече от 3600 дни без цигари. Голяма част от органите отдавна са се възстановили, някои носят само леки белези от вредния навик, а рискът от сърдечен удар се приближава до този на човек, който никога не е пушил.

Хората, които са преминали към електронни цигари и са запазили навика си през всички 10 години изпитват същите ползи, като рисковете от употребата на никотин за тях са точно толкова присъщи, колкото и за хората, които употребяват кофеин.

Един живот по-късно

Това, което остава истински важно обаче е благодарността, която ти ще изпитваш към себе си, че си взел решението да се откажеш от цигарите, когато се събудиш след 20, 30 или 50 години. Колкото по-дълго избягваш тютюневите изделия, толкова по-добре ще се чувства тялото ти от това. Рисковете за множество заболявания спадат до нормалните си нива, а ти спираш да вредиш освен на себе си и на хората около теб.

Веднъж е достатъчно да вземеш решението. Направи го сега – откажи се или премини към електронни цигари!