TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Какво се съдържа и какво не се съдържа в течността за е-цигари?

Оказва се, че не всички ползватели на електронни цигари знаят точно какво се съдържа в течността, с която пълнят устройствата си.

Навярно, това директно се свързва с факта, че вейпингът и предлаганите продукти са сравнително нова тенденция за пазара в страната. Този информационен пропуск обаче създава среда, в която бързо се разпространяват неверни факти. Пример за такава дейност са множество медийни публикации, в които се твърди, че течностите за е-цигари съдържат различни вредни добавки и химикали.

В действителност, електронните течности се съставят от 4 основни елемента, които са широко разпространени в продуктите, които консумираш чрез ядене, пиене и пушене.

За да изясним състава, първо трябва да споменем основните разлики между традиционните цигари и вейпинга. Когато една обикновена цигара гори, тя освобождава приблизително 5 000 химикала в тялото. Много от тях биват отровни, а една част са дори причинители на рак. Електронните цигари, от своя страна, са доказани по-безвредни от тютюневите изделия, макар и дългосрочните ефекти да не са напълно известни. Тази теза е многократно подкрепяна чрез изследвания, описани както в наши статии, така и в различни журнали на американски или британски организации. Но не това е в основата на тази статия.

Това, което ще научиш тук е какво точно се съдържа в електронните течности за вейпинг устройства. С това, голяма част от митовете ще се разсеят и притесненията, относно опасните съставки на течностите, ще изчезнат.

От какво се произвежда течността за електронни цигари?

Електронната течност се състои от четири ключови компонента – растителен (зеленчуков) глицерин (VG), пропиленгликол (PG), ароматизанти и никотин.

Растителен глицерин (VG)

Растителният глицерин се използва като разреждащ агент, за да направи течността, която използваш, по-гъста и по-насищаща. Произвежда се от растителни масла като палмовото, соевото или кокосовото. Чистият растителен глицерин е без цвят и мирис и притежава леко сладникав вкус.

По-голямата част от течностите за е-цигари се произвеждат в комбинация от растителен глицерин и пропиленгликол. Глицеринът е по-гъст от пропиленгликола, поради което течности с по-високо съдържание на глицерин произвеждат по-голям обем от пара. Техните вкусови качества предполагат и по-сладникав вкус, спрямо базираните на пропиленгликол.

Бидейки по-гъсти, течностите с по-високо съдържание на растителен глицерин оставят лепкави остатъци по вейпинг устройството. За течности с по-високо съдържание на глицерин се смятат тези, които имат съотношение между глицерин и пропиленгликол в процентно съдържание от 70:30 или 80:20. Подходящи устройства за този тип течности са модификациите и електронните цигари с по-висока изходна мощност.

Тъй като растителния глицерин се преработва по-различно от захарта, същият се намира в състава на голяма част от храните, в частност на тези с ниско съдържание на въглехидрати. Той се използва, за да добави по-сладък нюанс на вкуса и да направи структурата по-влажна. Съдържа се и в голяма част от домакинските продукти като лосиони, шампоани и пасти за зъби.

Пропиленгликол (PG)

Пропиленгликолът е друг вид разреждащ агент, който, в комбинация с никотина, е отговорен за засищащото усещане, което получаваш от вдишването на течността. Той е субстанция без цвят и с много слаб мирис на алкохол.

Течностите с по-високо съдържание на пропиленгликол не са толкова гъсти, колкото базираните на растителен глицерин, което прави и количеството пара по-малко. Въпреки това, именно гликолът е причината за усещането на „удара“, наподобяващ пушенето на тютюнева цигара, който се получава веднага след всмукване от електронната цигара. Благодарение на това, по-богатите на пропиленгликол течности са предпочитан избор от пушачи, които скоро са преминали към вейпинг устройства.

Предимство на пропиленгликоловите течности е по-рядката консистенция, която позволява по-лесно напояване на фитила в изпарителните глави. Това позволява употребата на устройства с по-ниски изходни мощности. В допълнение, тези течности често осигуряват и по-наситени вкусове с по-сложен състав.

Недостатък на пропиленгликола е, че някои хора могат да проявят нежелана чувствителност към веществото или дори алергия. Въпреки това, веществото е класифицирано като безопасно и нетоксично от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Широка употреба, същото намира в много животински и човешки хранителни продукти, козметика и фармацевтични продукти. Намира приложение и при други изпаряващи продукти, като инхалаторите за астма или машините за мъгла.

Никотин

Никотинът е пристрастяващият химикал, съдържащ се в цигарите. Той е и най-важната съставка за бившите пушачи, които са преминали към употребата на електронни цигари. Никотинът е изградил лошо реноме, бидейки една от най-разпознаваемите съставки в тютюна.

Приблизително четирима от всеки десет пушачи погрешно смятат, че никотинът е причината за образуването на рак, в следствие от тютюнопушенето. Проучванията показват обаче, че това вещество носи само минимални рискове за здравето.

Проблемът с никотина в цигарите не е неговата вреда, а зависимостта, която предизвиква. Тя кара пушачите да продължат да се излагат на други вредни съставки, открити в тютюна. Електронните течности обаче не произвеждат катран или въглеродни окиси, два от най-вредните елементи на тютюневия дим. Разбира се, има химикали при тютюневите изделия, които се срещат и при е-цигарите, но в много по-ниски нива.

Начинът, по който никотина взаимодейства с тялото е по-различен при електронните цигари. Проучване на журнала за научни изследвания Nature показва, че доставянето на никотин в кръвта се случва по-бавно и в по-малки концентрации, спрямо традиционните цигари.

„Устройствата и течността, използвани в това проучване, доставят между една трета и една четвърт от количеството никотин, спрямо цигарите, 5 минути след употреба.“ – заключава изследването.

                                    

                                                  Четирима от всеки десет пушачи погрешно смятат, че никотинът причинява рак.


Ароматизанти

Ароматизантите се използват навсякъде и причината за тяхната употреба е ясна. Производителите добавят аромати, за да направят вкуса на течността, която използваш по-приятен.

Разбира се, както при всеки продукт, ароматизантите биват различни видове с различни ефекти. Важно е да се знае обаче, че производителите на течности използват само и единствено вещества, одобрени от Агенция за контрол на храните и лекарствата, която ги е обявила за безопасни. Това означава, че този тип аромати се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.

Какво НЕ се съдържа и от какво НЕ се произвежда течността за електронни цигари?

След като уточнихме какво има в състава на течностите, които използваш, сега е редно да преминем и към по-успокояващата част – оборването на митовете за съдържанието на електронните течности.

Големи количества диацетил

Диацетилът е химикал, който се използва от овкусителните и ароматизиращи агенти в много храни. С маслен вкус, той се използва широко за направата на пакетчета пуканки за микровълнова. Това вещество се свързва с редица случаи на боледуващи от заболяване, наречено облитериращ бронхиолит, сред работниците във фабрики за производство на пуканки. Те поглъщат огромно количество от химикала и това уврежда белите им дробове. Именно последното води до създаването на по-разпространен термин за болестта в англоговорящите страни – „popcorn lung”.

Диацетилът действително се съдържа в някои от електронните течности, но далеч не се използва от всички. Погрешното схващане, че употребата му е широко разпространена доведе до поредица от медийни публикации, свързващи вейпинга с това определено заболяване на белите дробове. До момента обаче няма случай, в който потребител на електронни цигари да е заболял от облитериращ бронхиолит. Въпреки това, дори малкото производители, използващи диацетил, премахнаха веществото от течностите си след медийните кампании.

Струва си да се отбележи още, че диацетил се открива и при традиционните цигари. Всъщност, една цигара съдържа поне 100 пъти повече диацетил, отколкото има в едно шишенце с електронна течност. Дори и при тези нива обаче диацетилът не представлява сериозна заплаха за здравето на хората.

Антифриз

Това е едно от най-шокиращите твърдения и същевременно един от най-добре изучените митове, относно електронните течности. Определено заглавия в новините от типа на „Електронните цигари съдържат антифриз“ привличат вниманието на вейпъри и непушачи, но в тези твърдения рядко има дори и капка истина.

Тези предположения произхождат от факта, че пропиленгликолът е съставка в един от видовете антифриз. Тези видове биват два – единият се използва широко в автомобилната индустрия и съдържа смес от етиленгликол, а другият е смес на пропиленгликол и вода. За разлика от етиленгликола, който може да доведе до токсично натравяне в хората, пропиленгликолът е одобрен от Агенцията за контрол над храните и лекарствата за използване в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишлености. Изключително редки са случаите, в които последният може да доведе до някакви токсични нежелани ефекти.


                          

                                  Всички съставки на течностите за е-цигари са одобрени от Агенция за контрол над храните и лекарствата

Формалдехид

В началото на 2015 година се появи твърдение, че потребителите на електронни цигари са изложени на „скрити емисии формалдехид“. То беше базирано на проучвано, публикувано в Медицинския журнал на Нова Англия.

Мигновено след появата му обаче бяха проведени множество други проучвания, които доказаха несъстоятелността на първото. Според тях, авторите на изследването за формалдехид са работили при изключително високи температури и при много ниски или изцяло липсващи количества течност (dry hit). Предвид последното, мнението на оборващите твърдения е, че всеки вейпър, който усети изгарящото усещане от липсата на течност в пълнителя, би спрял употребата на електронна течност.

Действително, всеки потребител на електронни цигари, който е използвал е-цигара с празен пълнител знае колко неприятно е усещането, но и колко рядко се наблюдава то. Съответно, нормалната реакция на всеки потребител е да преустанови дейността и да спре вдишването на формалдехид, какъвто има в остатъчните емисии, но също така се среща и при традиционните цигари в сходни или по-високи количества.