TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Какво представляват никотиновите соли?

>>> Закупи 10 мл. шот с никотинова сол от тук <<<                                   

    


Ако си част от средата на употребяващите електронни цигари, то най-вероятно вече си чувал за електронните течности с никотинови соли. Тези продукти жънат огромни успехи на територията на САЩ, като от няколко месеца проправят пътя си и към пазара във Великобритания, макар и законовите регулации да забавят този процес.

По-голямата част от дискусиите водени около темата с никотиновите соли, най-основно се фокусира върху факта, че тази форма на никотин се открива в състава на тютюна. Това означава, че усещането, което се получава от никотиновите соли наподобява повече усещането от тютюневите цигари, спрямо другите форми на електронни течности с никотин в тях. От своя страна, този факт би следвало да привлече по-голяма част от пушачите на тютюневи цигари, които търсят по-безвредна алтернатива, която да им предостави възможно най-близкото усещане до стария навик. Но освен това, рядко може да се намери друга стойностна информация измежду всички реклами и непотребна информация в онлайн пространството, която да обяснява как точно работят никотиновите соли.

В последните години се наблюдава тенденция, според която почти всеки месец излиза нова мода в стандартите или технологиите в света на вейпинга. Нови цигари, подобрени модификации, JUUL, iQOS и подобни са само част от достигналите до широка публика продукти. Никотиновите соли обаче кротко, но сигурно настъпват на световния пазар, подтиквани именно от споменатите устройства.

Искаш ли да научиш каква е всъщност историята и какво е важно да знаеш?

Какво прави „никотиновата сол“ сол?

Това е много подходящ и уместен въпрос. За да можем да отговорим на него обаче ще трябва да те занимаем с химически строежи. Нека това не те тревожи, защото цялата информация ще бъде разбита в кратки и лесни за възприемане точки.

Никотиновата сол, всъщност, няма много общо с обикновената йодирана сол, която сме свикнали да виждаме. В химически смисъл, сол представлява всяко съединение, сформирано при неутрализирането на киселина с основа. Представи си сега онези pH нива, които се изписват на част от напитките, храните и козметиката. Сол е това, което се получава, когато елемент с ниски нива на pH (киселина) се свърже с елемент с високи нива на pH (основа).

Имайки това предвид, когато говорим за обикновена готварска сол, всъщност имаме предвид съединението на натрий с ниско pH и хлор с високо pH. Натриев хлорид. Готварска сол.

Обратно към никотина. Чистият никотин е лека основа, което означава, че той също има високи нива на pH. Това го прави летливо вещество, което пък обуславя лесното му изпаряване. В тази си форма, никотинът не е свързан с друг елемент и представлява „свободна основа“. Този термин се използва, тъй като заради киселинността си никотинът се води основа, а е „свободна“, защото не е във връзка с друг елемент.

Никотиновата сол обаче спира да бъде свободна основа, защото представлява връзка на никотина с киселина, което прави съединението много по-стабилно.

Представи си никотина като група от хора, които стоят прави в автобус, който се е насочил към центъра на града. Част от хората се държат за седалките, дръжките и други части, а други просто стоят прави, без да се държат, за каквото и да било. Сега си представи как автобусът рязко спира, за да предотврати пътен инцидент. Всички хора, които седят вътре в автобуса, без да се държат изведнъж ще полетят в различни посоки и най-вероятно ще паднат, докато другите – онези, които се държат за различни части – най-вероятно ще успеят да се задържат.

Чистият никотин може да се представи като хората, които не се държат за нищо, докато никотинът в никотиновата сол може да се задържи за киселината. Така същият става по-малко летлив.

В обобщение, никотиновата сол представлява съединение, поради което се класифицира като сол.

Какво общо има бензоената киселина с никотиновата сол? (Сагата за химическия строеж продължава)

Основната киселина, за която никотинът се задържа в общото съединение се нарича бензоена киселина.

Сам по себе си, никотинът е способен да се свързва с голям набор от киселини, но голяма част от тях не искат да отделят този никотин, след като веднъж оформят съединение. Представи си хората от автобуса по-горе, но този път тези, които се държат са всъщност хванати с белезници за дръжките и металните тръби и не могат да слязат, когато пожелаят.

Бензоената киселина, за щастие, не е такъв обсебващ представител и е склонна да освободи никотина при нагряване – както се получава с вейпинг продуктите. Дотук обаче не се вижда никаква полза от киселината, а всъщност такава има и то не една.

Какво са предимствата на никотиновата сол?

Базирайки се на проучване, проведено от Pax Labs, бензоената киселина позволява на никотиновата сол да се усвои от кръвните телца осезаемо по-бързо, отколкото при нормалните течности с никотин. Крайното усещане е, че тялото усеща ударната доза никотин по начин, сходен с този от обикновена цигара – фактор, който би оказал влияние при пушачите, които търсят начини да се откажат от тютюна.

Бидейки по-стабилна, никотиновата сол има и измеримо по-дълъг срок на годност, спрямо чистия никотин. В допълнение, течностите с никотинова сол са по-силни от тези с чист никотин. По-високото съдържание на никотин в 1мл течност означава, че много по-бързо ще се насища „глада“, с което ще се използва по-малко заряд от батерията и по-малко течност.

Никотиновата сол има и недостатъци

Това съединение е все още сравнително ново за пазара и има нужда от повече тестове, за да се оценят реалните възможни рискове. По-конкретно, макар бензоената киселина да се използва широко в козметиката и като консервант, бидейки нетоксична и безвредна при поглъщане, то тя не е изследвана като инхалатор (дали е безопасна за вдишване). Ранни проучвания с животни показват малък ефект върху здравето, но реалността е, че човечеството не е насочвало достатъчно време и други ресурси за изследване на ефектите в дългосрочен план.

Стъпка напред с поглед в бъдещето

Макар никотиновите соли да се определят по-скоро като еволюционен продукт, а не революционен, те безспорно представляват стъпка към бъдещето. Течностите с никотинови соли представляват налична възможност за хората, които търсят голяма доза никотин, но не искат да бълват огромни облаци от пара, да горят големи количества течности и да използват устройства с висока температура.

Най-важното, което може да се обобщи е, че никотиновата сол е още една опция за вейпърите и пушачите, които искат да прекратят вредния навик.

Ако си търсиш течности с никотинова сол, то прегледай магазина на 7puffs, където можеш да очакваш нови попълнения в течностите.