TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Къде е разрешено да се използват електронни цигари през 2018?

                                                   

Преди време бяхме пуснали подобна статия, която показваше няколко от местата, където могат или не могат да се използват електронни цигари. През последните години обаче все по-силно се наблюдават строгите мерки спрямо традиционните тютюневи изделия, към които се прибавят и нови директиви от ЕС.

Към днешна дата, законите на Република България строго регулират тютюнопушенето. Употребата на електронни цигари обаче остава неосветена от прожекторите. Поради това, в момента вейпингът се намира в ничия земя, застанала на прага на безвредните, приятни занимания на открито и вредното тютюнопушене. Често се случва вейпинга да се взема под общ знаменател с пушенето на тютюневи изделия. Това поставя вейпинг пушачите в същата категория с традиционните пушачи, а всъщност точно от тази категория се опитват да избягат повече ползватели на електронни цигари.

Именно поради неясните статути на употребата на електронни цигари на открито, от 7puffs.bg решихме да направим обновена версия на обществените места и регулациите върху вейпинг продуктите в тях.

Обществен транспорт

В случай, че скоро не се е случвало да се возиш в градски автобус, то на повечето от тях има залепени стикери, които указват забраната за тютюневи изделия. Забрана за електронни цигари обаче няма. Въпреки това, ако трябва да бъдем честни, повечето автобуси често биват препълнени и последното нещо, от което се нуждаят всички вътре е някой, който да бълва облаци от дим на задните седалки.

Не така стоят нещата с частните автобусни фирми обаче. Там регулациите могат да се извършват от собственика на превозното средство, което означава, че в междуградските автобусни линии може и да не е разрешена употребата. Скорошен случай с младо момче, свалено от автобус, поради отказ да прибере електронната си цигара стана новина по точно този въпрос.

При железопътния транспорт, регулациите следват наложените от държавата. В буквален превод, директни забрани липсват и за този сектор на транспорта.

Заговори ли се за самолетен транспорт обаче, нещата са много ясни – електронни цигари не трябва да се използват. Компанията „Ryanair” е една от малкото, която е толерирала пушенето на борда на самолетите си, чрез продажба на цигари без дим – нещо като инхалатори за никотин – през далечната 2009 година. Тази практика е продължила до 2016 година, а малко по-късно политиката на компанията се е изменила до абсолютна забрана на всякакви продукти (включително и техни). Това важи и за по-голямата част от всички останали компании. Макар да е позволено да се пренасят цигари на борда на самолета, употребата им е абсолютно немислима. Това означава, че за пътуващите със самолет остава решението да се отдадат на вейпинг наслада на някое от позволените места за пушене, извън летищата и самолетите.

Спортни зали и стадиони

В страната с най-разпространена употреба на вейпинг продукти, Великобритания, употребата на електронни цигари в спортни зали и стадиони е абсолютно забранена. Там е възможно директното изгонване от стадиона, ако човек бъде хванат, както и отнемането на сезонния или еднократния му билет.

По българските ширини, на който и стадион да се отиде обаче, електронните цигари са свободно разпространявани и употребявани. Възможно е все пак, при мач с голям интерес и очаквани сблъсъци между феновете на двата отбора, охранителите да откажат внасянето на такива устройства на територията на стадиона.

Болници и здравни заведения

Болничните заведения, макар и парадоксално, също са сред местата, на които може да се внесе електронна цигара и дори да се използва. Въпреки това, действието в тези места е нерационално и крайно неетично, поради което среща и отпор от страна на лекарския персонал. Извън самите сгради на болничните заведения обаче употребата е позволена и от персонала.

Скорошна новина съобщи също така, че във Великобритания обмислят да вкарат електронните цигари в продажба в болниците. Те ще се предписват на пушачи и ще се предлагат за закупуване веднага. Дали и кога това ще се случи обаче не е напълно ясно.

А за употребата на е-цигари в българските болници първо се препоръчва консултирането с лекарите в заведението. Ако тяхното съгласие е на лице, то и болницата, и държавните регулации остават на страната на пушачите.

Ресторанти и заведения

Накратко: не представлява ли тютюнево изделия, разрешение за консумация на местата, където се сервира храна има. Разбира се, това не е напълно точна генерализация, тъй като собственик на дадено заведение може да наложи собствени ограничения, но в по-голямата част от случаите е така. Универсалното правило обаче е, че има ли лятна градина или открито място, то пушенето е разрешено за всички негови представители.

Навсякъде другаде

В това число влизат търговските центрове, магазините, големите хипермаркети и частните движими или недвижими имущества. Що се отнася до търговските центрове и магазините – в първите няма причина да не може да се пуши в откритите зони извън магазините, във вторите обаче може да се удари на камък. Миризмата от цигарите може да не се хареса на собствениците на магазините, поради което е добре да се избягва употребата на електронни цигари в малките затворени помещения.

По отношение на личните коли, полицията би могла да се намеси само в случай че димът е прекалено гъст и пречи на следенето на пътя. При частните имоти зависи за чия собственост се говори. Ако става въпрос за работна среда и офис сграда, решението се дава от собственика или директора на компанията. Етиката изисква и да се потърси съгласието на колегите, с които се дели едно общо пространство. В личните домове обаче винаги е било и най-вероятно ще бъде разрешено както тютюнопушенето, така и пушенето на електронни течности.

Заключение

Законите в страната са доста свободни относно електронните цигари. Въпреки това, нормално и морално е наличието на толерантност. Когато група от хора не се чувства комфортно от количеството дим, излизащо изпод електронната ти цигара, то етично ще бъде да се прекрати употребата. Разбира се, ако разполагаш с устройство с регулируеми напрежение и мощност, винаги можеш да намалиш количеството дим, ако не искаш да спираш. Крайното решение е в твоите ръце обаче.