TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Е-цигарите могат да предотвратят преждевременни смъртни случаи

Заменянето на тютюневите цигари с електронни може да предотврати преждевременната смърт на приблизително 1,6 милиона души в рамките на 10-годишен период - и това е само консервативно заключение, според миналогодишно проучване.

Да, напълно наясно сме, че проучванията около електронните цигари стават все по-противоречиви. Мненията се менят постоянно. Днес се казва, че потребителите на електронни цигари имат най-голям процент успеваемост за спиране на тютюна, както и по-малък процент вероятност да заболеят от рак, а утре се твърди, че всъщност вейпингът уврежда здравето на сърцето в краткосрочен план.

Консенсус обаче се постига по най-сигурното твърдение за електронните цигари. Те са много по-безопасна алтернатива на традиционните цигари. Именно това изследва ново проучване, което с най-песимистичната си гледна точка заключва, че милиони хора биха могли да живеят по-дълго, ако спрат тютюна и използват само електронни цигари.

            

Повече от 1,6 милиона преждевременни смъртни случая могат да се предотвратят чрез преминаването към е-цигари, според този песимистичен вариант. Оптимистичният успява да вдигне цифрата до 10 милиона. Проучването е публикувано в британския журнал „Tobacco Control“.

В него, изследователите са създали модел, използващ нивата на пушачи в страната и здравните последствия, които са регистрирани, за да се оформи основна линия, наречена „Статукво“. След това са развили друг модел, озаглавен „Замяна с електронни цигари“, при който в рамките на 10-годишен период се заместват всички цигари с електронни. Накрая двете линии са били сравнени, показвайки смъртните случаи и годините живот загубени между статуквото и заменящия модел, за да се определи влиянието върху общественото здраве.

В допълнение към милионите запазени животи, резултатите са показали и че замяната може да добави до 6 месеца към продължителността на живот на един пушач, което може да бъде много ценно време. Ако се замислите, на Крис Прат (Chris Pratt) са му били необходими точно толкова, за да постигне визията, която е целял за участието си в „Пазители на Галактиката“.