TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Британско проучване: Голяма част от вейпърите отказват цигарите

Потреблението на електронни цигари на територията на Великобритания е изчислено, че наброява приблизително 2,9 милиона души. Според годишното проучване за свободна от дим Великобритания (Annual Smoke-free GB) на организацията ASH (Action on Smoking and Health), повече от половината активни вейпъри са казали, че са спрели цигарите. За съжаление обаче, много от пушачите все още остават скептични относно положителните страни на тези продукти, поради което се наблюдава забавяне в броя хора, които преминават от тютюн към е-цигари.

                                

Въпреки факта, че благодарение на появата на електронните цигари, Обединеното кралство влиза в историята с рекордно ниски цифри на броя пушачи, то все още има 9 милиона души, които продължават да пушат.

„Тазгодишното проучване на Ash е заключило, че около 1,5 милиона вейпъри са вече бивши пушачи, за първи път, число по-голямо от това на хората, които са продължили да пушат“, казва Ан Макнийл, професор, изучаващ пристрастяванията към тютюн, към Кингс Колидж в Лондон.

„Това са наистина окуражителни новини. Както знаем, вейпъри, които продължават да пушат обикновени цигари, продължават да се излагат и на канцерогенните химикали. Затова подходящото съобщение за останалата част от 1,4 милиона вейпъри, които съчетават вейпа с обикновени цигари е, че за тях е положително, ако не наложително, да преминат изцяло към никотиновите течности и електронните устройства“, заключва тя.

Въпреки тези твърдения обаче, в рамките на последното изявление от правителствената организация за обществено здраве в Англия стана ясно, че макар да се твърди, че вейпингът е поне 95% по-безвреден от тютюнопушенето, повече от ¼ от анкетираните хора (26%), са казали, че всъщност смятат, че електронните цигари са точно толкова, ако не и повече, вредни, колкото техните предшественици – запалимите цигари. Участниците, които напълно са се съгласили с мнението, че вейповете са значително по-безвредни са били само 13%.

Изпълнителният директор на ASH, Дебора Арнот (Deborah Arnott), казва: „Новините, че броят вейпъри, които спират тютюнопушенето, се увеличава са чудесни, но налице са все още 9-те милиона активни пушачи. Твърде голяма цифра, сравнена с 1,5 милиона души, вече са спрели да пушат.“

Тя добавя още: „Динамичното разрастване в употребата на електронни цигари достига своя край, а повече от 1/3 от пушачите никога не са опитвали дори тези устройства, което говори, че налице са притеснения, които обхващат безопасността и възможната пристрастеност към е-цигарите. Изключително важно е пушачите да се запознаят детайлно и да осъзнаят, че вейпингът е многократно по-безопасен от тютюнопушенето.“