TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

Безопасност на батерията: Част 1

                                                           

Различните видове батерии и начините за тяхната поддръжка

Защо е необходимо да познаваме своето устройство и неговата батерия?

С всеки изминал ден, вейпинг технологиите на пазара еволюират и предлагат нови, авантюристични решения. Дните, в които трябваше да бъдеш запален фен на вейпинга или опитен инженер, за да преработиш фенерче в собственоръчно направен МОД отдавна отминаха. Днес, всеки на възраст над 18 години може да купи собствен вейп с висока мощност, без дори да напуска дома си. Цялото разнообразие от възможности носи експлозия от нови усещания, но с всяка нова покупка идва и риска за нейната поддръжка, а в случая – риска, че малките вейпинг устройства и съдържащите се в тях батерии могат да експлодират при неправилна експлоатация. С навлизането на Sub-Ohm вейпинга, познаването на устройствата и как се борави с тях е жизнено важно за всеки начинаещ или опитен потребител.

Помисли. Не би се хвърлил да управляваш мощен Harley Davidson, ако все още нямаш дори умения за управление на малко МПС, нали?

Трябва ли да се притесняваш?

                                             

                                                                           Експлодирали батерии

Вземайки предвид милионите потребители на е-цигари по света, проблемите с тези устройства всъщност се срещат относително рядко. Въпреки това, значителен брой инциденти се появиха като отделни случаи, свързани с неправилната употреба на вейпове и некачествени стоки. Тези инциденти варират от пожари в дома до експлодирали електронни цигари.

Важно е да се знае, че какъвто и комплект електронна цигара да избереш, всички идват с батерия, която носи рисковете от инциденти и трябва да бъдат третирани с повишено внимание. Това ще разискаме в тази статия – как да ограничим рисковете при използване на различни видове електронни цигари.

Регулируеми електронни цигари

Регулируемите електронни цигари са често срещан избор при повечето от начинаещите и напреднали вейпъри. Този тип модове позволяват лесната промяна на мощността и напрежението, които се подават на нагревателната бобина, без значение от нейното съпротивление. Този тип е-цигари притежават вътрешна ел. верига с предвидени защити, които предотвратяват окъсяването, което може да увреди батерията на устройството. Това не означава обаче, че този тип устройства са съвършено безопасно. Както с всяко електрическо устройство, това също може да доведе до сериозни последствия при неизправност.

Несменяеми батерии и тяхната безопасност

                                                         

                                                         Несменяеми батерии

По-голямата част от регулируемите е-цигари се предлагат с несменяеми батерии, които са запечатани в устройството. Най-срещани са литиево-полимерните батерии (LiPo), които идват в разнообразие от форми. Тълкуват се като несменяеми, защото при достигане на максимален брой цикли на зареждане и изтичане на живота на батерията (около 2-3 години), тези части не могат да бъдат лесно заменени.

За правилната поддръжка на този тип устройства могат да се прилагат следните съвети:

 • Грижи се за електронната си цигара. Защитата около въпросните LiPo батерии се състои в парче обвивка, което е малко по-дебело от алуминиево фолио. Това означава, че всеки удар или изпускане е потенциален причинител на сериозни щети. В случай, че възникне сериозен удар върху устройството, нашият съвет е да го поставиш моментално в метален контейнер, който се затваря плътно – в случай, че батерията се отвори – и да занесеш устройството за рециклиране.
 • Не търси евтиното, за да не ти излезе скъпо. Винаги купувай автентични устройства и компоненти от оторизирани дилъри и избягвай всячески покупките на продукти втора ръка, ако не си сигурен в тяхното качество. Евтината електронна цигара може и да ти се струва като добра сделка, но най-често това означава, че са били спестени няколко теста, а това може да ти коства повече по-късно.
 • Използвай подходящи, съвместими нагревателни бобини. Повечето е-цигари имат ограничение на съпротивлението, което могат да поддържат. Чети напътствията на всяко устройство, за да научиш обхвата на това съпротивление и никога не падай под препоръките. Това е от изключително важно значение, особено когато решиш да се докоснеш до sub ohm вейпинга.
 • Складирай безопасно. Никога не оставяй електронната си цигара върху възглавници или запалими материали. За по-голяма сигурност, препоръчително е всяка вечер да разглобяваш пълнителя от устройството, ако ще планираш да го оставиш без надзор за през нощта. Избягвай директните слънчеви лъчи, като не поставяш цигарата на таблото на колата или на перваза вкъщи, тъй като това може да нагрее прекомерно батерията.
 • Използвай подходящ кабел за зареждане. Ако устройството ти се зарежда посредством USB кабел, увери се, че изходната мощност съответства на вейпа ти. Ако волтажът на зарядното е по-голям от този на батерията, лесно можеш да прегрееш или окъсиш устройството. Най-доброто решение е да използваш оригиналния кабел за зареждане, който е дошъл в комплект с устройството ти.
 • Не зареждай твърде дълго. Повечето добре изработени е-цигари имат точка, в която спират да се зареждат, когато достигнат пълна мощност. Въпреки това, има случаи, в които въпросната функция не е сработвала правилно (макар и рядко), което води до възпламеняване. Зареждай устройството си само когато си в близост и можеш да го наглеждаш – никога през нощта.
 • Предавай негодните батерии за рециклиране. Както с всички видове батерии, щом веднъж дадена батерия достигне края на своя естествен живот, тя трябва да бъде предадена за рециклиране. Пунктове за целта са удобно разположени в повечето супермаркети и магазини за телефони в по-големите градове.

          Сменяеми батерии и тяхната безопасност

                                                             


                                                             Сменяеми батерии

Другият вид батерии, които също се срещат при регулируемите електронни цигари са сменяемите батерии, които са присъщи за моделите на SMOK и Sigelei. Обикновено, това са дългите и цилиндрични 18650 батерии. Това решение е по-икономически изгодно, тъй като при изтичането на живота на батерията, тя лесно се заменя с нова.

За правилната поддръжка на този тип батерии са приложими почти всички от гореизложените съвети, но има и няколко допълнителни, които изискват повишено внимание.

 • Не надхвърляй амперите на батерията. Това правило е основно за безопасността на батериите. За да се увериш, че никога няма да надхвърлиш нормите, вземи волтажа на устройството и го раздели на съпротивлението на бобината (омовете), вземайки предвид амперите на твоята батерия. За да си напълно сигурен, че разбираш какво правиш, в секцията „Закон на Ом“ сме обяснили всичко за тази жизнено важна стъпка в грижите за твоите батерии.
 • Провери как точно се зарежда устройството. Някои от съвременните модове предлагат използване на устройството по време на зареждане чрез USB. Въпреки това, има и такива устройства, които не поддържат такава функция и при тях mini USB порта служи само за хардуерния обновления, което означава, че батерията трябва да се извади и да се зарежда отделно с външно зарядно. Увери се, че познаваш как принципа на зареждане работи с твоето устройство, в противен случай може да се окаже, че доста дълго ще чакаш да се зареди е-цигарата.
 • Използвай подходящи батерии. Важно е да знаеш какви са препоръчителни батерии за твоето устройство. На пазара се предлага голямо разнообразие от такива, включително ICR, IMR и LiPo (литиево-полимерни), но не всяка би била подходяща за твоето устройство. Важно е също така да не използваш различни видове батерии с една и съща електронна цигара.
 • Използвай кутия за съхранение на батериите. Никога не пренасяй батерии в джобовете си. Докосвайки се една до друга или до други метални предмети като ключове и монети, батериите могат да спрат да функционират. В най-лошият сценарий това може да доведе до протичане или експлозия.
 • Зареждай батериите безопасно. Винаги зареждат батериите на най-ниската мощност и никога не ги оставяй без надзор. Веднъж заредени напълно, изключвай зарядното и ги отстранявай от него, за да избегнеш неизправност.
 • Купувай качествени продукти. Отново, не прибягвай до евтини решения, особено когато става въпрос за нещо сериозно като батерии. Отделяй достатъчно внимание, когато поръчваш от Ebay, тъй като там се предлагат множество фалшиви батерии. Доверявай се само на оторизирани дилъри и използвай утвърдени имена на пазара. Що се отнася до качество, батериите на Samsung и зарядните на Nitecore са сред водещите производители.

Механични електронни цигари

                                                       

                                                       Механични модове

Механичните вейпове се използват от по-опитни вейпъри. Те не притежават вътрешни ел. схеми, което означава, че не могат да се променят настройките за мощност или напрежение. Всичката мощност идва директно от батерията и се изпраща към бобината, като с намаляването на заряда спада и волтажа, изпращан към нагревателя. В случая, единственият вариант за оказване на влияние върху мощността е използването на различни нагревателни бобини с различни съпротивления.

За правилната поддръжка на тези устройства и техните батерии се използват голяма част от изказаните дотук съвети. Въпреки това, спецификата налага да се добавят някои неща, които са характерни за механичните модове, като тук се включва дори и закона на Ом.

 • Увери се, че отворите за вентилиране работят. Това са отвори, които позволяват на газовете да напускат устройството, ако батерията е с нарушена цялост или функция. Можеш да провериш дали всичко с тях е наред, като отстраниш батериите и духнеш в устройството. Важно е да са работещи, за да може да помогнат, в случай че нещо се наруши по устройството.
 • Проверявай заряда на батериите. Ако дълго време използваш батерии с нисък заряд, това ще съкрати живота им и би могло да доведе до неизправност. Проверявай често волтажа и зареждай всички батерии с оставащ заряд по-малко от 3.7V.
 • Бъди с повишено внимание, когато използваш самоделни нагреватели. Винаги проверявай съпротивлението на бобината с устройство, преди да я използвай на механичното ти устройство. Ако се получи окъсяване има сериозна опасност от увреждане на батерията на е-цигарата или от възпламеняване. Съпротивлението на бобината, която използваш може да варира, затова използвай препоръките от инструкциите на устройството +/- 0.2 Ома.
 • Увери се, че бутона за подаване на напрежение може да се заключва. Ако твърде дълго държиш бутона за включване на е-цигарата натиснат, това може да доведе до прекомерно нагряване и потенциално взривяване на устройството. Последното нещо, което би искал да се случи е именно това фиаско в джоба ти. Всички по-добри механични модове разполагат с въпросната функция за повишена сигурност.

Закон на Ом

Познаването на закона на Ом е едно от най-важните условия за безопасната употреба на механични модове. Законът на Ом разглежда връзката между мощност, напрежение, ток и съпротивление. Той се основава на усилвателя на батерията – тази оценка на усилвателя представлява тока на батерията. Казано с други думи, способността на батерията да отдава енергията, която е съхранена в нея. Ако батерията се насили свръх лимитите си, батерията може да се отвори и опасни химикали да изтекат от нея, което да постави риск от експлозия.

Правилното тълкуване на закона на Ом в случая изисква първо да провериш съпротивлението на твоята нагревателна бобина и да изчислиш какво количество ампери ще са необходими на бобината от батерията. Това може да се изпълни като използваш уравнението: Силата на тока = Напрежението / Съпротивлението. Нека това уравнение не те отчайва, лесно се прилага на практика. Използвай мултицет, за да замериш напрежението на батерията и съпротивлението на бобината (работи в обхвата на +/- 0.2 Ома). Можеш да използваш и специално създадено за целта онлайн приложение, наречено steam engine. Резултатът никога не трябва да надхвърля възможностите на твоята батерия. В случай, че това се случи ще трябва да използваш бобина с по-високо съпротивление.

                                                            Силата на тока = Напрежението / Съпротивлението

Неспазването на този съвет и използването на механичен мод с нива, които надхвърлят възможностите на батерията води до късо съединение. Това носи рисковете от възпламеняване на батерията, увреждане на е-цигарата и дори експлозия. Ако случайно използваш батерия над лимитите ѝ, то тази батерия трябва да се разглежда като потенциална опасност и да се рециклира незабавно.

Ако си запален по sub ohm вейпинга, имай предвид, че той държи устройството в състояние, много близко до появата на късо съединение, но достатъчно далеч, че да се вмества в лимитите на батерията. Това, от своя страна, означава, че се изисква повишено внимание, когато става въпрос за sub ohm вейпинг с механично устройство.

Заключителни съвети относно безопасността електронните цигари и техните батерии

Малко бдителност и познания не са излишни никому никога, когато се говори за батерии. Дори най-базовите модели електронни цигари биха могли да причинят сериозни щети, когато се използват неправилно или невнимателно. За да поддържаш в добро състояние своите батерии, винаги купувай продукти само от познати дилъри – малките правоъгълни и цилиндрични компоненти, покрити с тънка пластмаса могат лесно да се превърнат в джобна бомба, ако се използват неправилно, затова не купувай евтини или несъвместими продукти. Ако си начинаещ, нашият съвет е да се придържаш към устройства с несменяеми батерии, тъй като механичните модове и регулируемите модове със сменяеми батерии изискват малко повече опит и познания относно основните процеси на работа на модовете и батериите.