TelephoneТелефони:

0988 910 141
0988 903 392

10 факта, които разбиват скептичните теории относно вейпинга

                                  

Социума си въздейства постоянно. Купуваш си вестник и прочиташ последните новини, включваш телевизора и научаваш за скорошни трагедии, проверяваш какво ново има във Фейсбук и мигновено разбираш какво наднича зад ъгъла, изчакващо да бъде забелязано. Всички тези канали и мрежи се използват и за да циркулират спекулативни теории, които всяват страх и смут сред хората. Не просто отделни случаи, а нови истории всеки ден. В това число попадат и спекулациите за вейп устройствата.

Медиите са препълнени с лъжи и преувеличени истории за електронните цигари – всички те базирани на предполагаеми изследвания, направени от академици, които далеч не са толкова общопознати и убедителни. След поредното онлайн четиво, чашата прелива, когато отидеш на работа и досадният колега, който не спира да говори, се появи пред теб и повдигне поредната история, започвайки с въпроса „Абе, ти нали пушиш електронна цигара?“

Ето защо, бъдещето на тези митове зависи от всички нас. Ние можем да променим погрешните възприятия сред обществото.

В добрия случай, голяма част от читателите на истории осъзнават, че всъщност написаното се базира на единично, недоброкачествено проучване, което не показва реални резултати и не доказва нещо конкретно. Това, от което имат нужда всички е добре оформено проучване, което да представи ясни и неоспорими доказателства пред лицата на скептиците. Учените трябва да могат по всяко едно време да излязат с реално становище как стоят нещата, за да може пушачите да се уповават на знанието.

Макар и без научен институт, ние се стараем да се грижим за всеки един пушач, тъй като се чувстваме лично въвлечени в тази сфера и в твоята история. Решихме, че е време да разбулим някои митове, които са често срещани теми в медийни издания, прилагайки конкретни проучвания за всяко. Чувствай се свободен да се запознаеш напълно и обстойно с всяка една засегната тема по-долу и да я използваш, за да даваш информация на други хора или да се бориш за конкретни права.

Ето ги и 10-те доказани от практиката факти:

#1 – Използваните, втора ръка вейпове не са опасни

                               

Игор Бърстън (Igor Burstyn), експерт по токсикология към университета „Дрексел“, е заключил, че няма съществен риск за хората, които използват вейп, който вече е бил собственост на друг човек. (Проучване, спонсорирано от вейпъри през уебсайта CASAA)

Реални предпоставки за притеснение няма, поради редица причини, така че смело дърпайте от джаджата на вашите приятели.

Директна връзка към неговият труд: Peering through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks.

#2 – Вейпингът подобрява работата на дробовете при пушачите

                                

Действително има няколко проучвания по темата, които не откриват вредни ефекти върху дробовете, в следствие на вейпинга. Едно от най-внушителните изследвания е на д-р Полоса, който открива, че при астматичните пушачи, които заменят обикновените цигари с електронни – или дори само успеят да намалят обикновените, с помощта на вейп – се наблюдава подобрена работа на белите дробове.

„Е-цигарите могат да помогнат на пушачи с астма да ограничат тютюнопушенето си и да се справят с абстиненцията, като по този начин намаляват негативните последици от симптомите на астма. Позитивните открития по време на проучването ни позволяват да развием хипотезата, че тези продукти могат да бъдат безценни в борбата за спиране на тютюна и за намаляване на вредите от него при пушачи с астма.“

Пълното проучване се казва Effect of Smoking Abstinence and Reduction in Asthmatic Smokers Switching to Electronic Cigarettes: Evidence for Harm Reversal.

#3 – Никотинът не е силно пристрастяващо вещество, сам по себе си

                                 

Никотинът не е толкова силно пристрастяващо вещество, колкото хероина, кокаина или който и да е друг вид наркотик, както се случва да твърдят недоказани специалисти с цел да всеят смут сред аудиторията. Множество изследвания поставят под въпрос вярването за силата на пристрастяване към никотина. Френският експерт д-р Етер (Dr. Etter) открива, че вейпингът е далеч по-малко пристрастяващ от тютюнопушенето, а също и много близо до продуктите, с които се извършват заместващите никотина терапии.

„Електронните цигари могат да бъдат точно толкова или дори по-малко пристрастяващи, колкото са и никотиновите дъвки, а те изобщо не представляват такава заплаха.“

Пълната история: Dependence levels in users of electronic cigarettes, nicotine gums and tobacco cigarettes.

#4 – Електронните цигари не съдържат формалдехид

                                 

Може би си чувал за небезизвестното „формалдехидово писмо“ (formaldehyde letter) в медицинския журнал на Нова Англия, където няколко изследователи от Портландския държавен университет откриват, че пренагряването на някои клиъромайзери, наречени CE4 е довело до опасни емисии на формалдехид, както се твърди. Това, което се наблюдава като проблем тук е, че всъщност проучването е нереалиситчно, защото само подобен род машини биха могли да погълнат този аромат и да постигнат такъв ефект.

Проучването, на което се уповава това писмо е било многократно развенчано, но съвсем скорошно друго проучване от д-р Фарсалинос описва как е пресъздал проекта на университета. Той пише в детайли как машините са били използвани, за да произведат това, което вейпърите наричат „сухи дръпки“. При това състояние, електронната цигара се пали със съвсем малко количество течност, която е недостатъчна, за да се напои памука в атомайзера. Това обаче е крайно малко вероятно да се случи в реална ситуация. Той сравнява проучването на университета със ситуация, в която храната се обработва термично до степен, в която вече е негодна за консумация и се превръща в парче въглен, което се предполага, че ще бъде консумирано и ще доведе до канцерогенни съединения в организма.

„Именно такива погрешни схващания биха могли да объркат пушачи, които биха искали да спрат тютюна с помощта на тези устройства“, казва д-р Фарсалинос.

Източник: E-cigarettes emit very high formaldehyde levels only in conditions that are aversive to users: A replication study under verified realistic use conditions.

#5 – Сладките аромати на никотиновите течности не са предназначени за деца

                                   

Всеки вейпър е чувал безумното твърдение, че сладките и плодови аромати са всъщност насочени към подрастващите деца. В действителност, възрастните често използват различни аромати, за да избегнат дъха и неприятното усещане от тютюна. А това усещане е познато на всеки един пушач!

„Електронните течности, които нямат тютюнев аромат и не са ментови често се използват от множество вейпъри в САЩ, за да помогнат за цялостно откъсване от тютюна.“

Пълният текст може да се намери с тази връзка: Biochemically verified smoking cessation and vaping beliefs among vape store customers.

#6 – Вейпингът носи значително по-малко токсини на тялото от тютюнопушенето

                                   

Една от най-разискваните теми в глобален мащаб. Нови изследвания, които показват резултати за наличието на вредни вещества в изпаренията от електронните цигари излизат всяка седмица. Но, подобно на тях, много са насочени и към доказване на това, че макар и налични, токсините при вейповете са в несравнимо по-ниски нива от тези при тютюневите цигари и дима им.

„След преминаваме от тютюн към електронна цигара, приема на никотин остава почти непроменен, но излагането на отделни канцерогени и токсини се намалява драстично.“

Exposure to Nicotine and Selected Toxicants in Cigarette Smokers Who Switched to Electronic Cigarettes: A Longitudinal Within-Subjects Observational Study.

#7 – Вейпингът може да помогне на пушачите да се откажат от тютюна

                                    

През отминалата 2017 година бихме могли да намерим поне 3 отделни проучвания, които подкрепят теорията, че вейп устройствата помагат да се намалят или спрат напълно цигарите. Подобно проучване е направено от университета в Калифорния и Сан Диего, използвайки данни от САЩ, за да покаже, че вейпингът помага на пушачите да постигнат своите цели.

„Употребата на е-цигари се свързва с увеличаване на броя хора, които окончателно прекратяват приема на тютюн. Това се наблюдава както при отделни личности, така и в общ мащаб“, казва водещият автор Шу-Хонг Жу.

Проучването е описано в E-cigarette use and associated changes in population smoking cessation: evidence from US current population surveys.

#8 – Вейпингът не е отправна точка към пушенето

                                   

Една от най-безочливите теории е тази, че електронните цигари са първата стъпка към тютюна. Почти всяко изследване в тази насока не успява да покаже реални хора с реални данни, както подробно обяснява Клайв Бейтс в своя блог.

Неколкократно са описвани случаи, в които пушачи преминават към е-цигари, за да се откажат от навика. Факт е, че някои младежи залитат по модата с вейпинга, но вероятността те да повишат броя пушачи в бъдеще е нищожна. Лин Козловски и Кенет Уорнър излагат своите тези по тази тема, разбивайки притесненията напълно.

Adolescents and e-cigarettes: Objects of concern may appear larger than they are

#9 – Електронните цигари НЕ са толкова вредни, колкото обикновените

                                   

Според проучването на група добре познати британски и американски изследователи, пушачите, които решават да преминат към електронни цигари драстично подобряват здравето си и намаляват рисковете за него.

“Дългосрочната употреба на електронни цигари или продукти, които заместват никотина се свързва със значително намаляване на нивата на измерените канцерогенни токсини, свързани с пушенето на тютюневи изделия. Това не се отнася за случаите, в които се провежда никотинова терапия, но се запазват обикновените цигари в комбинация.“

Оригинално заглавие: Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study.

#10 – Изпаренията от вейповете не представляват почти никаква предпоставка за развитие на рак

                                   

Проучване на университета на Сейнт Андрюс (Великобритания) е измерило потенциалната опасност за рак от изпаренията на е-цигарите, от нагряващите тютюна системи и от тютюневите изделия, използвайки публикувани химични анализи на емисиите им. Изследователят е разработил метод, с който да изрази измерванията на изпаренията на е-цигарите и дима от обикновените цигари с прости единици.

Откритието е показало, че рисковете за рак при вейпърите, използващи устройствата си с нормални настройки за мощност са почти толкова ниски, колкото при заместващите никотинови продукти – по-малко от 1% от риска при тютюнопушене.

„Множество групи и здравни подразделения обявяват, че вейпингът е не по-малко опасен от тютюнопушенето, но това твърдение не е вярно“, пише д-р Майкъл Сийгъл от университета в Бостън, относно това проучване. Д-р Уилям Стефанс от университета на Сейнт Андрюс, провел изследването, спомага да се затвърдят доказателствата, че вейповете са по-безопасни от тютюневите цигари.

Можете да се убедите сами, преглеждайки повече по темата: Comparing the cancer potencies of emissions from vapourised nicotine products including e-cigarettes with those of tobacco smoke.